Pääkirjoitus: Gallupeista ei iloa keskustan vaaliristeilylle

Keskusta käynnistää virallisesti eduskuntavaalikampanjansa perinteisellä risteilyllä. Suomenlahden aalloilla on nostatettu vaali-intoa aiemminkin monenlaisissa tunnelmissa.

Tällä kertaa keskustan vaali-ilakointia sumentaa perjantaina julkaistu Alma Median puoluekannatuskysely. Pääministeripuolueelle mittaus antaa vain 14,4 prosentin kannatuksen. Puolueen suosio on toisen kerran alle 15 prosentin tasolla viimeisen 25 vuoden aikana.

Alma Median kuukauden takaiseen mittaukseen verrattuna pääministeripuolueen suosio oli tippunut 1,1 prosenttiyksikköä. Sekä absoluuttinen lukema että kannatuskehityksen suunta ovat perin hankalia puolueväen sulateltaviksi. Kriisitunnelmissa risteilyväki siis navigoi.

Puolueen suosio henkilöityy pääministeri Juha Sipilään. Kun keskustasta tuli neljä vuotta sitten eduskunnan suurin puolue, Sipilä oli politiikan ulkopuolella kannuksensa hankkinut messias. Nyt hänessä nähdään ahne kapitalisti, joka leikkaa vähäosaisilta.

Vaikka hallituskauden aikana taloudessa on tapahtunut merkittävä käänne myönteiseen suuntaan, pääministeripuolue sukeltaa. Tarkemmin ajatellen juuri tuossa julkisen talouden kohenemisessa lienee perussyy epäsuosioon. Taloutta parantaneet toimet ovat olleet kansalle vaikeasti sulateltavia. Kenties keskustaväki miettii Suomenlahden laineilla, miltä kannatusluvut nyt näyttäisivät, jos olisikin otettu lisää velkaa ja tarjottu kansalaisille vähemmän rahat eivät riitä tähän -madonlukuja.