Pääkirjoitus: Martti Talvela on oopperan arvoinen

Ensi maanantaina tulee kuluneeksi 30 vuotta Martti Talvelan kuolemasta. Talvela oli Savonlinnan oopperajuhlien ensimmäinen virallinen taiteellinen johtaja, ja hän kuului maailman arvostetuimpiin oopperalaulajiin.

Mikään ei olisi sopivampi tapa muistaa Talvelaa kuin se, että kaksi oopperajuhlilta tuttua mestaria tekevät oopperan hänen elämästään ja urastaan.

Oopperan libreton kirjoittaa professori Pentti Savolainen, joka yhdessä silloisen kaupunginjohtajan Viljo Virtasen ja matkailupäällikkö Pertti Mutkan kanssa sai aikaan oopperajuhlien uuden tulemisen vuonna 1967.

Oopperan säveltää professori Ralf Gothóni, joka esiintyi Talvelan kanssa yhdessä 1960-luvulta alkaen ja oli sittemmin oopperajuhlien kolmas taiteellinen johtaja.

Oopperan on tarkoitus valmistua syksyllä 2022. Sen työstäminen on jo pitkällä.

Ooppera kuvaa Hiitolasta evakkoon lähteneen sisukkaan, lahjakkaan ja määrätietoisen taiteilijan elämää. Talvela oli oopperajuhlien taiteellisena johtajana 1972—1979, mutta jo sitä ennen hän oli toiminut oopperajuhlien solistivalinnoissa Savolaisen ”kuiskaajana”.

Johtajakaudellaan Talvela puhui oopperajuhlien puolesta valtakunnan päättäjille. Hänen ansiostaan juhlien valtionavustus kolminkertaistui ja Olavinlinnaan saatiin ensimmäinen sadekatos.

Savolainen paljastaa, että maan silloisen hallituksen ja Talvelan kohtaamisesta on oopperassa kohtauskin, jossa Talvela uhkaa tehdä kansainvälisen skandaalin siitä, miten Suomi laiminlyö ”sitä voimaa, josta koko kansallinen olemassaolo on riippuvainen”.

Talvelan mielestä Savonlinnan oopperajuhlista piti tehdä kansanjuhlat. Siksi esitysten piti olla ehdottoman korkeatasoisia, koska korkeatasoisen esityksen ymmärtää todeksi jokainen ihminen.

Martti Talvelan merkitys oopperajuhlille ja Savonlinnalle oli suuri. Hän on varmasti oman oopperan arvoinen.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@ita-savo.fi

Juttua muokattu: Talvela oli Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja vuosina 1972—1979. Pestin päättymisvuosi oli aluksi pääkirjoituksessa väärin.