Pääkirjoitus: Yritykset ovat avustuksensa ansainneet

Etelä- Savon Ely-keskuksen yrityksille myöntämän koronarahoituksen haku päättyi viime maanantaina.

Maakunnassa hakemuksia kertyi liki tuhat kappaletta, joiden yhteen laskettu kokonaissumma kipusi noin 27 miljoonaan euroon. Hakemusten määrästä voi päätellä, että yrityksen tilanneanalyysiin ja kehittämiseen tarkoitettu avustus tuli tarpeeseen. Koronapandemian aiheuttama maailman laajuinen talouden taantuma tuntuu liki kaikilla toimialoilla myös Itä-Savossa, osalla yrityksiä vaikutukset ovat jopa dramaattisia.

Savonlinnassa avustusta sai 116 yritystä yhteensä reilut 1,6 miljoonaa euroa, Enonkoskelle Ely-keskus myönsi kolmelle hakijalle yhteensä 19 200 euroa, Rantasalmelle 15 yritykselle lähes 86 000 euroa ja Sulkavalle kahdeksalle yritykselle 53 200 euroa.

Jokainen tukea saanut yritys on avustuksena ansainnut, jos sen avulla pystytään säilyttämään olemassa olevat työpaikat ja seudun palvelut.

Vielä merkityksellisempää on, jos yrityksissä pystytään avustuksen turvin kehittämään toimintaa niin, että se on pandemian jälkeen entistäkin iskukykyisempi.

Yritysten saamat avustukset ovat herättäneet myös närkästystä. Asiatonta kommentointia tuli etenkin maaliskuussa, kun Business Finlandin häiriötilannerahoituspäätökset julkaistiin. Asiattomuuksiin ei ole kuitenkaan syytä, sillä yritysten selviämisessä on kysymys paljon suuremmasta kokonaisuudesta kuin vain yrittäjän ja yrityksen selviämisestä.

Jokainen voi arvioida esimerkiksi Savonlinnan vetovoimaisuuden matkailukaupunkina tai houkuttelevana ja elinvoimaisena kaupunkina elinkeinoelämälle, jos suurin osa palveluistamme loppuisi. Uusia yrityksiä tuskin tilalle syntyisi tai ainakaan niin sitkeitä, mitä nykyiset yritykset ovat korona-aikana osoittaneet olevansa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi