Pääkirjoitus: Kaupunkipuistohakemuksessa päästävä eteenpäin

Savonlinnan kaupunginvaltuusto on mielenkiintoisen valinnan edessä, kun se vielä tämän vuoden puolella päättää kansallisen kaupunkipuistohakemuksen tekemisestä.

Myönteinen päätös olisi kuluvalle valtuustokaudelle yhdessä sovitun kaupunkistrategian mukainen. Samalla päätös lopettaisi jo vuosia jatkuneen juupas eipäs -keskustelun kaupunkipuistohakemuksesta ja sen merkittävyydestä.

Savonlinnan suunnittelema kaupunkipuisto ei rajoittuisi pelkästään keskustaajamaan, vaan rantoja pitkin se ulottuisi aina koskemattomaan luontoon saakka. Juuri niin kuin kaupunkipuiston kuuluu ollakin. Suunnitellun puiston ydinalueita olisivat vanha Savonlinna ja Olavinlinnan ympäristö aina Kyrönniemen puolelle ja Mallatsaareen.

Suunnitelmat joutuivat uuteen tarkasteluun, kun perussuomalaiset tekivät aloitteen Olavinlinnan maisemaan liittyvän Kyrönniemen alueen varaamisesta kansainväliselle kylpylä-viihdekeskukselle.

Kaupunkipuistohakemuksista päättävän ympäristöministeriön viesti on kuitenkin selkeä; kaupunkipuistoalueiden arvo pitää olla jo hakuvaiheessa turvattu suojelupäätöksillä ja kaavoituksella. Jos näin ei ole, hakemusta kymmenennestä kansallisesta kaupunkipuistosta tuskin edes kannattaa jättää.

Kaupunkipuistoilla tiedetään olevan matkailuvetovoimaa ja siksi päätös hakemuksen jättämisestä on Savonlinnalle tärkeä. Tehdäänkö kaavavaraus kylpylä-viihdekeskukselle vai vahvistetaanko Savonlinnan imagoa idyllisenä, Suomen kauneimpana kesäkaupunkina, on kysymys, johon tarvitaan vastaus.

Kysymyksen voi asetella myös toisin; uskommeko siihen, mitä meillä jo täällä omien silmiemme alla on ja vahvistamme sitä vai, luotammeko siihen, että joskus joku investoi jotain sellaista, mitä täällä ei vielä isossa mittakaavassa ole.

Jäädäänkö siis tuleen makaamaan vai mennäänkö suunnitelmallisesti eteenpäin?