Pääkirjoitus: Komiteatyö sopii isoihin uudistuksiin

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on kertonut, että työttömyysturvan aktiivimalli puretaan riippumatta siitä, mitä mallin työllisyysvaikutuksista selviää.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) on jo puolestaan ehtinyt puuttua edeltäjänsä Anne Bernerin (kesk.) päättämiin taajamajunaliikenteen kilpailutukseen, taksiuudistukseen ja hankeyhtiökaavailuihin.

Yhtenä syynä edestakaisin veivaamiseen on parlamentaarisen valmistelun puuttuminen isoissa asioissa.

Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus yritti ajaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen läpi pitkälti omin voimin. Jopa asiantuntijoiden kuuleminen jätettiin minimiin. Tuloksen perusteella tällainen tapa ei toimi kovin hyvin.

Nyt parlamentaarinen komiteatyöskentely on tulossa takaisin asioiden valmisteluun.

Käytännössä se tarkoittaa, että yhteiskunnallisesti merkittävissä ja kauaskantoisessa hankkeissa valmistelussa olisivat mukana sekä hallitus että oppositio. Komiteatyössä kuultaisiin samalla laajasti asiantuntijoiden arvioita.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on ollut komiteatyöskentelyn palauttamisen kannalla. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on myös lausunut pitävänsä ajatusta terveellisenä.

Komiteat sopivat hyvin isoihin uudistuksiin, joiden hyväksyminen vaatii laajaa yhteisymmärrystä. Yksi esimerkki tällaisesta kokonaisuudesta on sote-uudistus.

Komiteatyön ansiosta päätöksenteosta tulee parhaimmillaan nykyistä pitkäjännitteisempää. Jokaisten vaalien jälkeen ei tarvitse enää pohtia, mitkä päätökset uusi hallitus aikoo panna uusiksi.

Janne Rönkkö
janne.ronkko@kaakonviestinta.fi