Pääkirjoitus: Marinin puhe jätti sijaa tulkinnoille

SDP:n puheenjohtajaksi sunnuntaina taputetun, pääministeri Sanna Marinin maanantaista linjapuhetta kuunneltiin tarkasti. Marin puhui monista isoista asioista, mutta lopulta konkretiaa puheessa oli vähän.

Päämääriä eri teemoista hän luetteli paljon. Miten niihin päästään, jäi selvästi tietoisesti avoimeksi. Marin sanoi, että esimerkiksi 30 000 lisätyöllisen tavoitteen keinot paalutetaan hallituksen budjettiriihessä. Marin ei halunnut viedä budjettiriihen keskusteluilta pohjaa tarkoilla paalutuksillaan.

Marin linjapuheessa käsiteltiin SDP:n kannalta tuttuja teemoja kuten työelämän laatua, verotuksen oikeudenmukaisuutta ja sosiaaliturvaa. Ilmastoteeman vahva nousu linjapuheeseen kertoo enemmän ajasta. Ilmastokysymykset ja huoli ympäristöstä ovat niin suuria ilmiöitä, että kaikkien puolueiden on niihin jonkinlainen kanta otettava.

Marinin mukaan "seuraavan vuosikymmenen tärkein tehtävämme on rakentaa pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ilmastollisesti ja ympäristöllisesti kestävä". Näin vahva ilmastokannanotto on totuttu kuulemaan vihreiltä. Nyt Marin halusi painottaa asiaa myös SDP:n linjana. Marinin edeltäjän Antti Rinteen suusta näin painokasta ilmastokannanottoa ei olisi kuultu.

Marin sanoi viikonlopun puoluekokouksen aikana, ettei hän ole muuttamassa radikaalisti puolueen linjaa. Tuota kommenttia voi lukea monella tavalla. Vaikka SDP:n peruslinjauksissa ei isoja muutoksia tehtäisikään, tuo Marin nuoren sukupolven edustajana uusia painotuksia puolueen agendalle.

Vaikka Marin jättikin puheessaan konkretian vähälle, nosti hän monessa kohtaa yksilön oikeuden ja mahdollisuuden laadukkaaseen elämään pinnalle. Marinin mukaan ihmisen elämä ei voi määrittyä sillä, miten hän tuottaa yhteiskunnalle lisäarvoa. Tällainen puhe vetoaa etenkin nuoriin, jotka tutkimusten mukaan sopeuttavat usein työtä muuhun elämään eikä päinvastoin.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoidut