Pääkirjoitus: Kulttuuria on koko elämäntapamme

Kulttuuriksi mielletään usein hyvin ahtaasti vain se, mitä luova ja lahjakas ihminen osaa tehdä, ja miten hän osaamisellaan saa yleisön nauttimaan näkemästään, kuulemastaan tai lukemastaan. Erilaisten kulttuurielämysten toivotaan antavan ihmisille iloa ja mielihyvää, mutta yhtä lailla eväitä asioiden pohtimiseen, ajatusten tuulettamiseen tai keinoja jäsentää ja ymmärtää ympärillä muuttuvaa maailmaa.

Todellisuudessa kulttuuria on kuitenkin lähes kaikki, mikä kuuluu elämäntapaamme.

Liverpoolilainen kulttuuripääkaupunkihankkeisiin erikoistunut konsultti Neil Peterson vieraili viime viikolla Savonlinnassa ja toivoi, että Savonlinna loisi itselleen uuden tarinan. Perimmältään kulttuuripääkaupunkikilpailussa on kysymys juuri hyvästä ja uskottavasta tarinasta. Se ei kuitenkaan synny tyhjästä keksimällä, vaan seudulla asuvien ihmisten elämäntavasta täällä eurooppalaisittain ainutlaatuisella järvialueella.

Elämäntapamme, arvomme ja perimämme idän ja lännen rajamaastossa ovat asioita, joissa meillä on annettavaa muullekin Euroopalle.

Itäsuomalaiseen elämäntapaan kuuluu myös vahva suhde luontoon ja sen hyvää tekevään voimaan. Mutta yhtä lailla fyysinen kulttuuri – liikunta ja urheilu – ovat tärkeä osa hyvinvointiamme ja tapaamme toteuttaa tai ilmaista itseämme. Siksi liikunnan on oltava vahvasti mukana Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeessa.

Savonlinna tarvitsee ihmisten tarinoita menneestä, tästä päivästä sekä tulevaisuudesta, jotta se voi luoda uskottavan tarinan ja jota EU:n kulttuuripääkaupunkina halutaan tulla katsomaan. Tarinoista Savonlinnan seudulla ei ole puutetta, niin rikasta ja jopa ainutlaatuista – ihmisen kokoista elämää – tällä seudulla on mahdollista elää.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi