Pääkirjoitus: Tehdään parhaasta vielä parempi

Asiat, jotka saavat matkailijan voimaan hyvin, saavat myös paikallisen asukkaan voimaan hyvin.

Etelä-Savon maakuntavaltuusto hyväksyi viime viikolla uuden maakuntastrategian, joka määrittelee maakunnan kehittämisen kärjiksi veden, metsän ja ruuan.

Strategia tarkoittaa, että Etelä-Savossa on maailman puhtaimmat vesistöt myös vuonna 2030 ja että maakunnan vesi- ja ympäristöteknologian osaaminen on maailman huipputasoa. Strategia tarkoittaa luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä niin matkailussa kuin biotaloudessakin.

Strategia hyväksyttiin yksimielisesti, mutta valtuustoryhmät esittivät siihen kukin omia, hyvin perusteltuja täsmennyksiään.

Keskusta kantoi huolta siitä, pysyykö maakunta jatkossakin pääasiassa raaka-aineiden tuottajana. Huoli on perusteltu, joskin juuri nyt näyttää siltä, maakunnassa on osaamista, ideoita ja tahtoa myös jatkojalostukseen. Esimerkkeinä mainittakoon Mikkelin biohiilitehdasinvestointi ja Mikkelin ammattikorkeakoulun mikroselluloosalle käyttösovelluksia etsivä projekti Savonlinnassa.

Kokoomus olisi halunnut matkailun korostuvan strategiassa enemmän. Etelä-Savoon haluttiin samanlaista draivia kuin Päivikki Palosaari on saanut Lappiin. SDP korosti naapurimaakuntien kanssa tehtävää matkailun markkinointiyhteistyötä.

Ei liene realistista, että Etelä-Savosta tulisi samanlainen hitti kuin Lappi joulupukkeineen. Mutta ei se haittaa. Saimaalla on silti mahdollisuus saada riittävän suuret matkailijajoukot kiinnostumaan.

Vihreiden mielestä liiketalouden näkökulma korostuu strategiassa liikaa niin, että jopa ihmisten hyvinvointia mitataan matkailijoitten näkökulmasta.

Toki on niin, että kaikkea ei voi mitata rahassa. Kuitenkin asiat, jotka saavat matkailijan voimaan hyvin, saavat myös paikallisen asukkaan voimaan hyvin— varsinkin, jos matkailun lisäksi myös muu liiketalous pelittää niin, että maakunnan asukkailla on työpaikkoja.

Vasemmistoliitto korosti koulutuksen merkitystä. Huomio oli tärkeä. Maakunnan on pidettävä kiinni omaan vahvuuksiinsa liittyvistä koulutusaloista mutta myös muista.

Ryhmien kommentit eivät olleet vastalauseita tuhannen eteläsavolaisen ihmisen työstämälle strategialle. Ne olivat näkökulmia siihen, miten strategian onnistumista edistetään. Tämän keskustelun pitää jatkua samalla, kun pannaan tuumasta toimeen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.