Pääkirjoitus: Järkyttävää puhetta ilmastonmuutoksesta

Suomessa on alettu keskustella kiihtyvällä vauhdilla asiasta, joka saa monen suomalaisen hämmennyksen valtaan. Osan jopa kiukustumaan.

Erään energiayhtiön tekemän tutkimuksen mukaan jopa 16 prosenttia suomalaisista pohtii ja osa jopa harkitsee vakavasti luopumista lapsenteosta ilmastomuutoksen vuoksi. Onko luku uskottava, se jäänee arvailujen varaan.

Menneellä viikolla Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa kerrottiin, että yksittäisen ihmisen ehdottomasti tehokkain keino ehkäistä ilmastonmuutosta on jättää lapset tekemättä. Yksinkertaistettuna, näin ei synny uusia luonnonvarojen tuhlaajia ja kuluttajia.

Ajatus on lähes puistattava. On kysyttävä, milloin lapsia on alettu tehdä, mitä ilmeisemmin lapsia saadaan. Sitä iloa ei edes kaikille suoda.

Tunteisiin menevää ajatuksessa on lapsen esineellistäminen. Lapsesta puhutaan kuin uusien verhojen tai golfmailan hankkimisesta. Missä tässä keskustelussa on sijaa tunteelle, rakkaudelle, välittämiselle, sukupolvien ketjulle ja monille muillekin inhimilliseen elämään kuuluville asioille.

Ilmastonmuutos on äärimmäisen vakava asia, mutta keinoja sen torjumiseen on paljon muitakin kuin lapsista luopuminen. Myös tieto ja osaaminen asiasta kasvaa kovaa vauhtia.

Pelottavaa myös on, jos yhteiskuntamme on muuttumassa etenkin monilapsisia perheitä kohtaan yhtä suvaitsemattomaksi kuin osa ihmisitä suhtautuu eri kulttuureihin tai eri kansallisuuksiin maassamme. Ollaanko lapsiperheistä tekemässä ilmastonmuutoksen syntipukkeja suomalaisessa yhteiskunnassa, vai onko koko keskustelunaiheesta tehty kärpäsestä härkänen?

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi