Pääkirjoitus: Puoluekokous nostaa ja laskee

Puoluekokousten henkilövalinnat keräävät mediassa suuren huomion. Kokouksissa toki hyväksytään periaateohjelmia, sääntömuutoksia ja vastaavia. Selvimmin poliittisen linjan muutokset kuitenkin konkretisoituvat henkilövaaleissa, kuten muistetaan vaikkapa perussuomalaisten viime kesä kokouksesta.

Pääministeripuolue keskusta kokousti viikonvaihteessa Sotkamossa ja toinen johtava hallituspuolue kokoomus Turussa. Sekä keskustan Juha Sipilä että kokoomuksen Petteri Orpo taputeltiin jatkoon käytännössä yksimielisesti. Vaikka puolueissa on myös tyytymättömyyttä puoluejohtoon, mölyt pysyivät vielä mahassa.

Muista johtopaikoista käytiin aitoja, tiukkoja kisoja, vaikka isoja yllätyksiä ei nähtykään. Varapuheenjohtajan vaalit ovat ulkopuoliselle kiinnostava ikkuna puolueen sisäisiin hierarkioihin. Esimerkiksi ministerivalinnoissa varapuheenjohtajat ovat usein jonon kärkipaikoilla.

Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen vaalipiirin kannalta keskustan kokouksessa jännitettiin lähinnä Pekka Pöyryn äänisaalista varapuheenjohtajan vaalissa. Kansanedustajien joukossa tuntemattoman mikkeliläisen läpimeno ei ollut realismia, mutta ehkä tunnettuus kasvoi.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan vaalissa mäntyharjulainen ministeri Antti Häkkänen sai jälleen eniten ääniä ennen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta. Äänissä ero oli suunnilleen sama kuin kaksi vuotta sitten Lappeenrannassa. Kun Petteri Orpon kausi joskus päättyy, Häkkästä spekuloidaan jo mahdollisena seuraajana.

Vaalipiirin kannalta kiinnostava oli myös lappeenrantalaistaustaisen Aura Sallan nousu puoluevaltuuston johtoon. EU-komissiossa Jean-Claude Junckerin neuvonantajana työskentelevä Salla on puolueen tulevaisuuden nimiä.

Timo Laitakari
timo.laitakari@kaakonviestinta.fi