Pääkirjoitus: Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuus on tehtävä itse

Käynnissä olevat ja sosialidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen johtamat hallitusneuvottelut eivät antaneet uutta toivoa Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuudelle.

Vaalien tuloksen jälkeen sairaalan johdolla ja luottamushenkilöillä tuskin edes oli suuria odotuksia, sillä niin SDP kuin keskustakin liputtivat molemmat vaalipuheissaan 18 itsehallinnollisen maakunnan puolesta — tosin hieman eri sanoin. Niiden tehtävänä olisi tulevaisuudessa järjestää muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut koko maakuntaan.

Savonlinnalle malli ei tarjoa mitään hyvää. Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden väliseen työnjakoon ja yhteistyöhön on vaikea enää uskoa. Niin monta kertaa yhteiset suunnitelmat ja jopa päätökset ovat ajautuneet kiville ja siten luottamus nakerrettu olemattomiin.

Savonlinnan keskussairaalalta ja sen jäsenkunnilta ainoa oikea päätös on ulkoistaa erikoissairaanhoito, ja siten turvata tasaveroiset palvelut myös Savonlinnan sedun asukkaille.

Ikävää on ollut huomata myös se ymmärtämättömyys, mitä keskussairaalan alas ajaminen tai raju supistaminen tarkoittaisi Savonlinnalle. Varmaa olisi satojen, jopa 700 työpaikan menetys sairaalassa. Vaarassa olisivat myös ammattikorkeakoulu Xamkin ja ammatillisen koulutuksen Samiedun terveys- ja sosiaalialan koulutuspaikat sekä opettejien työpaikat, koska opiskelijoille ei löytyisi enää harjoittelupaikkoja. Menetysten negatiiviset kerrannaisvaikutukset olisivat varmuudella todella suuret.

Savonlinnan on tehtävä tulevaisuutensa itse. Armopaloja on turha jäädä odottamaan mistään. Toivottavasti myös päättäviltä luottamushenkilöiltä ja virkamiehiltä löytyy kykyä nähdä asiat vain Savonlinnan seudun ihmisten edun mukaisesti, eikä rohkeita päätöksiä estä esimerkiksi ideologiset periaatteet.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi