Pääkirjoitus: Antti Rinteen vetoomus keskustalle oli vahva vihje tulevasta hallituspohjasta

Antti Rinteen ja demarien päätyminen keskustaan päähallituskumppanin valinnassa ei viime päivien tapahtumien jälkeen ollut enää yllätys. Ratkaisu näytti selvältä sen jälkeen, kun Rinne erityisesti kyseli keskustan valmiutta lähteä hallitusneuvotteluihin. Nähtäväksi jää, antaako Rinteen maanittelu keskustalle enemmän sananvaltaa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Jos hallitusneuvottelut onnistuvat, Suomi on saamassa vasemmistolaisimman hallituksen pitkään aikaan. Samalla eduskuntaan tulisi hyvin selkeä hallitus-oppositio-asetelma, kun opposition muodostaisivat oikeistoa edustavat kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

Keskustapäättäjät äänestivät pikakyselyssä selvästi hallitusneuvotteluihin osallistumisen puolesta, mutta puolueella voi olla edessään vaikeat ajat. Keskusta kärsi vaaleissa raskaan tappion, ja muut hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat kaikki vaatineet muutosta sille politiikalle, jota se edellisessä hallituksessa toteutti pääministeripuolueena. Uskottavuusongelmia voi tulla, jos ja kun hallitus alkaa toteuttaa politiikkaansa.

Kokoomukselle jääminen hallitusneuvottelujen ulkopuolelle on pettymys. Puolue ei saanut vaaleissa tavoittelemaansa pääministerinpaikkaa, mutta piti asemansa. Kokoomus on viimeisen runsaan 30 vuoden aikana ollut oppositiossa vain yhden vaalikauden ajan.

Rinteen Uudeksi punamullaksi kutsumalla hallituspohjalla olisi eduskunnassa 117 edustajaa eli selvä enemmistö. Helppoa ei hallitseminen tulisi silti olemaan, sillä paljon on lupauksia lunastettavana samalla, kun talouden ennustetaan kääntyvän laskusuuntaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoidut