Pääkirjoitus: Yhteinen tahto toi tulosta

Tiistaina Savonlinna sai pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäisestä budjettiriihestä uutisia, joista on syytä olla vähintäänkin tyytyväinen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin saamat kolme uutta koulutusalaa ja niille 150 uutta aloituspaikkaa sekä Parikkalan rajanylityspaikan avautumien kansainväliselle liikenteelle, ovat kuin lottovoitto. Ei vain Savonlinnalle vaan koko Itä-Suomelle.

Kuin kirsikkana kakun päällä on myös päätös edistää Saimaan norppa-alueen nimeämistä Unescon maailmanperintökohteena.

Viiden puolueen — SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n — muodostamasta hallituksesta löytyi yksimielisyys Savonlinnan tarvitsemalle tukipaketille. Päätöstä voi pitää myös hallituksen viestinä, että koko Suomella on väliä, jopa Itä-Suomella.

Hyvää Savonlinnan saamassa tukipaketissa on sen pitkävaikutteisuus. Kertaluonteinen avustus kaupungin kassaan olisi ollut huonoin mahdollinen tapa. Pahimmillaan kassa olisi tyhjentynyt poliittisessa kädenväännössä asioihin, joilla kaupungin elinvoimaisuutta ei olisi parannettu.

Nyt Savonlinnalle, elinkeinoelämälle ja koulutukselle on annettu eväät, joilla on mahdollista luoda pysyvää kasvua ja kehitystä, ja joilla on vaikutusta jopa seudun ikärakenteeseen.

Hallituksen esitys Finnveran takausinstrumentin nostamisesta 50 prosentista 80 prosenttiin antanee myös tarvittavaa vetoapua suunnitteluvaiheessa oleville investoinneille tai niiden käynnistämiselle.

Oletettavaa on, että myös Euroopan unionin Venäjä-pakotteet poistuvat vielä joskus, jolloin Venäjän markkinat avautuvat ja Parikkalan kansainvälinen rajanylityspaikka saa vieläkin laajemman merkityksen.

Savonlinna-paketin toteutuminen vaati lukuisten eri toimijoiden yhteistä tahtoa ja yksimielistä edunvalvontaa. Tuon yksituumaisuuden toivoisi jatkuvan, sillä tulokset puhuvat puolestaan. Seudun yhteinen tahto oli varmasti myös yksi syy, mikä sai pääministeri Rinteen pitämään lupauksensa loppuun saakka.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi