Pääkirjoitus: Punkaharjun tehdas on ylpeyden aihe

Viime tiistaina vietettiin Punkaharjulla koko Savonlinnan seudulle erittäin merkittävää juhlaa, kun Metsä Groupiin kuuluva Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan laajennus vihittiin käyttöön.

Uusi kertopuu- eli Kerto LVL-linja on toiminut moitteettomasti jo huhtikuusta lähtien, jolloin se otettiin käyttöön.

Kertopuun tämän hetkinen markkinatilanne on Metsä Woodin toimialajohtaja Juha Mäntylän mukaan erittäin hyvä. Siitä kertoo muun muassa se, että kaikkia kertotehtaita ajetaan nyt täysillä, niin myös Punkaharjun tehdasta.

Tieto on hyvä, koska se tietää työtä ja toimeentuloa Savonlinnan seudulle. Kertopuun suosion uskoisi myös jatkuvan, sillä sen tuotanto vastaa kehittyvään ja kasvavaan puurakentamisen kysyntään. Kertopuu on myös linjassa ilmastonmuutosvaatimuksiin, koska puurakentaminen sitoo hiiltä ja siten pienentää meidän suomalaisten hiilijalanjälkeä.

Edellytyksenä tietenkin on, että puun tuotannossa, metsätaloudessa, huolehditaan edelleen hiilijalanjälkemme pienentämisestä.

Huhtikuun alusta jo moitteettomasti toiminut Punkaharjun kertopuulinja on pitkälti osaavan henkilökunnan ansiota. Osaavan työvoiman saanti ja koulutus ovatkin tärkein edellytys sille, että tehdas toimii hyvin myös tulevina vuosina. Siinä hyvänä yhteistyökumppanina on Samiedu, joka omalla toiminnallaan on jo osoittanut, kuinka se pystyy palvelemaan paikallista yrityselämää.

Tehtaan hyvän toiminnan edellytys on myös hyvät liikenneolosuhteet. Siksi vaatimukset valtatie 14 parantamisesta Juvalta Parikkalaan ovat perusteltuja, yhtälailla kuin kantateiden kunnostus ja ylläpito raaka-aineen saannin turvaamiseksi.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut