Pääkirjoitus: Yritykset tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen avun

Hallituksen päätös sulkea viimeistään ensi lauantaina ravintolat ja yökerhot oli odotettu ja myös toivottu päätös.

Niin asiakkailta, ravintola-alan yrittäjiltä kuin työntekijöiltä löytyy ymmärrystä sulkemispäätökselle, sillä kaikki mahdolliset keinot koronaviruksen leviämisen estämiseksi on otettava nyt käyttöön.

Päätös on omassa luokassaan historiallinen ja samalla se horjuttaa koko elinkeinoalan perustuksia. Valitettavaa on, että lähes varmuudella joka puolella maatamme tullaan näkemään ravintoloiden konkursseja, hyvin todennäköisesti myös Savonlinnan seudulla. Toivottavasti tässä ennustuksessa olen niin väärässä kuin vain voin olla.

Ravintola- ja matkailualan yrittäjät sekä niiden työntekijät tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen yritystoiminnan pelastamiseksi ja toimeentulon varmistamiseksi. Samanlaisen tuen tarvitsevat myös kaikki muut yrittäjät työntekijöineen, jotka ovat tahtomattaan joutuneet koronaepidemian maksumiehiksi.

Savonlinnan seudun talous ja elinvoima ei kestä konkurssiaaltoa tai edes sitä, että palveluverkostomme heikkenisi olemattomiin. Koko Itä-Savon alue elää vahvasti matkailusta ja sen tuomasta elinvoimasta, ja siksi koronaepidemian vuoksi määrätyt rajoitukset myös iskevät tälle seudulle voimallisesti.

Maan hallitus on jo tehnyt päätökset 15 miljardin euron tukipaketista elinkeinoelämälle. Nyt on varmistettava, että Savonlinnan seudun yritykset saavat riittävästi tietoa ja kaiken mahdollisen avun tukien hakemiseen. Muun muassa kunnilta vaaditaan nyt hyvää priorisointia siitä, mihin työntekijöitä ja voimavaroja on keskitettävä, jotta meillä on epidemian jälkeenkin toimiva ja monipuolinen elinkeinoelämä. Ja ihmisillä töitä.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi