Pääkirjoitus: Nuorisovaltuuston ehdotuksia ei saa vaieta kuoliaaksi

Savonlinnan nuorisovaltuusto on olemassa tuodakseen nuorten näkökulmaa päätöksentekoon.

Nuorisovaltuusto on tehnyt varsin kohtuullisessa määrin ehdotuksia ja perustellut ne hyvin.

Viime vuonna nuorisovaltuuston ehdotuksista toteutui kaksi: Kyrönniemen lentopallokentille tuotiin hienompaa hiekkaa, ja tauolla olleet nuorisotilat avautuivat uudelleen.

Tähän viikkoon asti nuoret luulivat, että paikallisliikenteeseen on tänä vuonna tulossa lisää ilta- ja viikonloppuvuoroja, joilla nuoret pääsevät harrastuksiinsa.

Syyskuussa tekninen lautakunta päätti esittää nuorisovaltuuston toivomia bussivuoroja varten talousarvioonsa 50 000 euroa. Tätä päätöstä lautakunta ei perunut, mutta silti raha tipahti mystisesti pois talousarvioesityksestä ja siten myös valtuuston hyväksymästä talousarviosta.

Asiasta ei käyty julkista poliittista keskustelua eikä siitä kerrottu nuorisovaltuustolle.

Eikö nuorisovaltuustolle pitäisi ennen talousarviopäätöksiä kertoa, miten sen ehdotukset ovat budjettikäsittelyssä pärjänneet? Siten nuoret voisivat lobata näkemystään valtuutetuille ennen lopullista päätöksentekoa.

Teknisen lautakunnan on nyt alkuvuodesta etsittävä tiukkaan budjettiinsa vielä yli miljoonan euron lisäkarsinnat. Se tuskin onnistuu, joten lisämäärärahapyyntöjä on luvassa.

Bussivuorojen puuttuminen budjetista tuli ilmi, kun Itä-Savo tällä viikolla nuorisovaltuuston uuden puheenjohtajan haastattelua varten otti selvää, ovatko bussivuorot joutumassa karsintalistalle.

Kun totuus selvisi, puheenjohtaja Saara Laukkanen toivoi, että bussivuorot nostetaan vielä keskusteluun. Sen kannattanee tehdä teknisen toimen lisäbudjetin yhteydessä, jotta päättäjät eivät ainakaan tietämättömyyttään tulisi torjuneeksi nuorisovaltuuston ehdotusta.

Voisiko samalla käsitellä myös nuorisovaltuuston tuoreen esityksen haja-asutusalueen nuorten harrastuksiin liittyvien bussimatkojen tukemisesta?

Uusimmat uutiset