Pääkirjoitus: Yhä useampi tarvitsee apua jouluun

Savonlinnan seurakunnalla oli huolestuttavaa kerrottavaa. Määräaikaan mennessä seurakunnan jouluavustuksia oli haettu tuplaten enemmän kuin viime vuonna.

220 hakemuksen määrä yllätti, eikä seurakunnan jouluavustuksiin varaamat 8 000 euroa riitä joulun tuomiseen kaikille tarvitsijoille. Siksipä seurakunta toivoo auttavaa kättä niiltä, joilla asiat ovat paremmin. Uutta hakemuksissa oli myös se, että avun hakijoiden joukossa oli tänä vuonna lapsiperheiden lisäksi myös yksin eläviä kuin pariskuntiakin.

Ilmiö on tuttu myös muista seurakunnista sekä yhdistyksistä, joiden perinteeseen kuuluu joulun tuominen heikommassa taloudellisessa asemassa oleville.

Avustushakemusten määrä kertoo omalta osaltaan yhteiskunnassamme kasvavasta taloudellisesta eriarvoisuudesta. Työttömyys, sairaus, pieni eläke tai syrjäytyminen ajavat yhä useammin ihmisen myös kamppailemaan toimeentulostaan. Kehityksen suunta on viime vuosina ollut huolestuttava ja hyvinvointivaltion arvojen vastainen.

Ilahduttavaa kuitenkin on, että yhä useammat yhdistykset ja organisaatiot löytävät oman jouluilonsa osallistumalla joulukeräyksiin tai järjestämällä omia. Pyyteetön auttaminen tuo varmasti hyvin mielen auttajille. Avun saajille tuntemattoman ihmisen kädenojennus antaa puolestaan uskoa siihen, että yhteiskunnassamme on yhä ihmisiä, jotka aidosti välittävät.

Toivottavaa on, että Savonlinnan seurakunnan tai muiden organisaatioiden joulukeräykset löytävät välittävät ihmiset ja, että yhä useamman jouluilo syntyy hädässä olevien lähimmäisten auttamisesta.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut