Pääkirjoitus: Pelastustoimi on hyvä esimerkki nimenomaan lähipalvelusta

Maakunnat saavatkin pitää oman pelastuslaitoksensa toisin kuin viime hetkiin asti pelättiin. Hallitus ei lopulta halunnut keskittää pelastustointa viidelle suuralueelle vaan se muutti linjaustaan sote-järjestämislakiluonnoksesta saamiensa lausuntojen perusteella.

Maakunnat saavatkin pitää oman pelastuslaitoksensa toisin kuin viime hetkiin asti pelättiin. Hallitus ei lopulta halunnut keskittää pelastustointa viidelle suuralueelle vaan se muutti linjaustaan sote-järjestämislakiluonnoksesta saamiensa lausuntojen perusteella.
Hallitus linjasi huhtikuun alussa, että pelastustoimi ja ensihoito keskitetään viidelle yliopistomaakunnalle. Esimerkiksi Etelä-Savon pelastustoimea ja ensihoitoa olisi johdettu Kuopiosta käsin. Isoista kaupungeista nimenomaan Kuopio kannatti viiden pelastuslaitoksen mallia.
Uutisesta iloitaan ainakin Etelä-Savossa, jossa maakunta vastusti lain luonnosvaiheen ajatusta, jonka mukaan pelastustoimen ja ensihoidon hallinto olisi viidellä yliopistosairaalamaakunnalla.
Pelastustoimi ja ensihoito ovat lähipalveluita, ja niitä ei pitäisi maakuntauudistuksen yhteydessä keskittää yliopistomaakuntiin. Näin totesivat Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon pelastuslaitos ja Etelä-Savon sote-kuntayhtymä yhteisessä kannanotossaan.
Keskittämistä on ollut syytäkin vastustaa muun muassa siksi, että kaikki maakunnat olisivat maksaneet pelastustoimesta. Eteläsavolaisittain nähtiin, että ylin päätösvalta palvelutasosta olisi kuitenkin ollut Kuopiossa. Se toki on selvää, että mallista riippumatta pelastustointa ei voi käytännössä hoitaa muuten kuin paikallisesti.
Ensihoidon keskittäminen viidelle suuralueelle oli alun alkaen outo. Ensihoidon ja sairaanhoitopiirien yhteistyö on ensiarvoisen tärkeätä. Etelä-Savossa pelastuslaitos toimii tiiviisti Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Miten tälle luontevalle yhteydelle olisi käynyt keskittämismallissa?
Pelastustoimen tehtävät ovat kansalaisille elintärkeitä. Pätevä henkilökunta, hyvä koulutus ja ajanmukaiset varusteet kuuluvat suomalaiseen pelastustoimeen. Pitkät välimatkat huolestuttavat muutenkin. Asukkaiden turvallisuudentunnetta lisännee, että maakunnassa on oma pelastuslaitos. Sama tunne koskee monia muitakin tärkeitä palveluita.
Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen totesi keväällä lehtihaastattelussa, että maakunnat muodostavat alueen kuntien kanssa toimivan turvaverkon lähellä ihmisiä. Se on hyvin sanottu.
Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.