Päätoimittajan kirje: Kannetaan yhdessä vastuu – Sitä, mitä uusi päivä tuo tullessaan, emme tiedä ja ennustajaksi ei ole syytä ryhtyä

Seija Finne-Saarento

Päätoimittajan kirje: Kannetaan yhdessä vastuu – Sitä, mitä uusi päivä tuo tullessaan, emme tiedä ja ennustajaksi ei ole syytä ryhtyä

Hyvä lukija, kirjoitan tätä kirjettä sinulle aikana, jollaista emme koskaan aikaisemmin ole kokeneet.

Terveyttämme uhkaa ja yhteiskuntaamme horjuttaa näkymätön koronavirus, ja kaikkea viruksen jo nyt aiheuttamaa voi olla jopa vaikea ymmärtää.

Koronaepidemia on kuitenkin voitettavissa noudattamalla ohjeita, joita viranomaiset meille antavat. Vastuumme on nyt yhteinen.

Meidän journalistien vastuu on kertoa sinulle luotettavasti, mistä nyt on kysymys. Itä-Savon toimittajille ja kuvaajille vastuullinen journalismi tarkoittaa sitä, että me emme lietso hysteriaa, mutta emme myöskään jätä uutisoimatta viranomaisten meille kertomia ikäviäkin tosiasioita.

Meille vastuullisuus merkitsee myös sitä, että kehotamme ottamaan viranomaisten ohjeet vakavasti ja samalla noudatamme niitä myös itse. Nytkin kirjoitan tätä kirjettä sinulle kotonani Pihlajaniemellä, sillä muutamaa henkilöä luukuun ottamatta olemme kaikki siirtyneet etätöihin suositusten mukaisesti.

Olemme muuttaneet myös työskentelytapojamme suojellaksemme haastateltaviamme ja myös itseämme. Haastattelut ja kuvaaminen tehdään välttäen lähikontakteja ja noudattaen suurta varovaisuutta.

Itä-Savo on levikkialueellaan valtalehti, jonka tehtävä on välittää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa alueensa asukkaille viranomaisten koronaepidemiaan liittyvää tärkeää tietoa. Siksi julkaisemme verkkosivuillamme ilmaiseksi ihmisten terveyttä edistävää yleistietoa ja ohjeita.

Sen sijaan lehtemme on ollut painettuna aina maksullinen, mikä mahdollistaa sen, että voimme tehdä ammattitoimituksemme voimin lukijoillemme sisältöjä. Verkossa on myös maksullista koronauutisointia. Nämä uutiset ovat omaa uutishankintaamme. Niistä tuleva tulo mahdollistaa luotettavien, paikallisten sisältöjen tekemisen nyt ja tulevaisuudessa. Periaatteemme on, että tilaaja saa aina enemmän.

Tätä kirjoittaessani perjantaiaamu valkeni kuulaana ja aurinkoisena. Sitä, mitä uusi päivä tuo tullessaan, emme tiedä ja ennustajaksi ei ole syytä ryhtyä. Se, mitä voimme nyt tehdä on pitää huolta itsestämme ja rakkaistamme. Niin myös minä aion tehdä.

Pysytään terveinä!

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi