Puheenvuoro: Tulisia hiiliä, arvoisa rehtori! — Edes kaikkia valittuja ei kiinnostanut aloittaa opintoja Joensuussa

Itäisen Suomen päiväkodeissa on jo pitkään ollut huutava pula pätevistä lastentarhanopettajista. Suomen hallitus onkin päättänyt lisätä koulutusta ongelman poistamiseksi. Nyt asiaan kiinnittää huomiota Suomen Kuvalehti (SK) numerossaan 51-52/2018: ”Kuluneena syksynä lisäpaikat saatiin täytettyä kaikkialla paitsi Itä-Suomen yliopistossa. Joensuun kampuksella jäätiin tavoitteesta, sillä 108 aloituspaikasta täytettiin 66. Valituista 56 aloitti opinnot.”

Edes kaikkia valittuja ei kiinnostanut aloittaa opintoja Joen kaupungissa, joten lähes puolet kiintiöstä jäi täyttämättä. SK kertoo lisäksi: ”Myös hakijamäärät ovat parissa vuodessa romahtaneet. Vielä vuonna 2014, ennen Savonlinnan kampuksen lakkautusaikeita, koulutukseen Savonlinnaan oli 800 hakijaa. Joensuuhun haki tänä vuonna vain 350.”

Eikö nyt olisi jo aika, arvoisa rehtori Mönkkönen, sen kuuluisan vastuunkannon nimissä aluksi vähintäänkin esittää anteeksipyyntö tehdyn emämunauksen – OKL:n siirron Savonlinnasta Joensuuhun – johdosta? Julkisessa mediassa esiintyneiden tietojen perusteella isot taloudelliset tappiot kohdistuvat erityisesti Savonlinnaan mutta myös koko Etelä-Savoon sekä tietysti Suomen valtioon, joka – ihmeellistä kyllä – on suostunut rahoittamaan tämän siirtofarssin.

Ennen Savonlinnan kampuksen lakkautusaikeita, koulutukseen Savonlinnaan oli 800 hakijaa. Joensuuhun haki tänä vuonna vain 350.

Taloudelliset menetykset ovat jollakin tarkkuudella mitattavissa, mutta siirron aiheuttamia ongelmia ja henkisiä kärsimyksiä, jotka kohdistuvat opiskelijoihin ja laitoksen henkilökuntaan, voidaan vain arvailla. Hehän olivat tyytyväisiä työhönsä ja opiskeluunsa Savonlinnassa ja myös tulokset olivat sen mukaisia.

Syitä opiskelijoiden innottomuuteen aloittaa opinnot Joensuussa on varmaan monia. Yksi syy lienee epäoikeudenmukaisen siirron aiheuttama valtakunnallinen kohu ja sen mukana tullut Joensuun kampuksen melkoinen kasvojen menetys ja PR-tappio. Rehvastelu ”Suomen monipuolisimmasta opettajainkoulutuksesta” ei ainakaan vielä ole tuottanut toivottua tulosta.

Epäluottamusta kampukseen on varmaan myös lisännyt surkuhupaisa näytelmä, kun osoittautui, että Joensuussa ei osattu laskea, miten moni opiskelija oli tullut hyväksytyksi luokanopettajankoulutukseen! Moni opiskelijakutsun saanut saikin pettymyksekseen peruutusilmoituksen. Ei kai moisiin laskutoimituksiin tarvita mitään joukko-oppia eikä Einsteinin suhteellisuusteoriaa – joko Elon tai Ojalan laskuopin pitäisi riittää.

Anteeksi pitäisi pyytää myös koko Itä-Suomen yliopistolta sen kokeman maineen menetyksen johdosta.

Parantuisikohan toiminnan tehokkuus, jos virkahierarkian yläpäähän lisättäisiin vielä muutama virka? Kun ei rehtorin tehtävien tuplamiehitys (kallispalkkaiset rehtori ja akateeminen rehtori) näytä riittävän, niin pitäisikö vielä valita ei-akateeminen, ylipalkattu ylipääjohtajarehtori? Pätevyysvaatimuksena tulisi olla ainakin matematiikan approbaturtasoiset yliopistolliset opinnot sekä Arvo Lehtovaaran Psykologian oppikirjan tenttiminen vähintään arvosanalla tyydyttävä plus.

Mahtaisiko häneltä vastuunkanto onnistua vähän paremmin? Hänen tehtäviinsä voisi kuulua paitsi opiskelijavalintapisteiden laskeminen myös OKL:n palauttaminen Savonlinnaan tai oikeudenmukaisten kompensaatioiden edistäminen Arvo Lehtovaaren hengessä.

Unto Sinkkonen
Itä-Suomen yliopiston entinen
lehtori ja luottamusmies