Puheenvuoro: Lapsiperheet silmätikkuna

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamaan hallitukseen luotiin komealta kalskahtava perhe- ja peruspalveluministerin posti, mutta se ei tarkoittanut parempaa perhepolitiikkaa, vaan lapsiperheille on tarjottu keppiä kepin jälkeen.

Syntyvyys mataa Suomessa lähellä 1860-luvun katovuosien tasoa, väestön ikäpyramidi on kääntymässä päälaelleen ja lapsiperheköyhyys kasvaa. Näiden faktojen valossa kuvittelisi helposti, että perheiden pärjääminen on prioriteetti myös maan poliittiselle johdolle.
Valitettavasti tilanne on aivan päinvastainen. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamaan hallitukseen luotiin komealta kalskahtava perhe- ja peruspalveluministerin posti, mutta se ei tarkoittanut parempaa perhepolitiikkaa, vaan lapsiperheille on tarjottu keppiä kepin jälkeen.
Lapsilisien indeksisidonnaisuus poistettiin. Pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä auttamaan luotu lapsivähennys verotuksessa poistuu ensi vuoden alusta. Lapsilisiä leikataan. Terveyskeskusten asiakasmaksuja korotettiin 27,5 prosentilla. Lista on karu monelle ahkeralle lapsiperheelle.

Päivähoitomaksujen korotuksesta hallitus viisaasti luopui kansalaisten, asiantuntijoiden ja oppositiopuolueiden painostuksen alla. Mutta on surkuhupaisaa että sitä markkinoidaan merkittävänä kädenojennuksena lapsiperheille ja tekona työllisyyden parantamiseksi. Tosiasiassa ei tehty juuri mitään, joten on tyylipuhdasta sumutusta hehkuttaa sen uusilla positiivisilla vaikutuksilla. Hallitus taisteli siinä omaa päätöstään vastaan, toki voitokkaasti.
Päivähoitomaksujen korotuksen sijaan raha kerätään pääosin korottamalla yleistä kiinteistöveroa 50 miljoonalla eurolla. Summaa ei koota tyhjiä tontteja ja tuulivoimaloita verottamalla, vaikka Timo Soini niin hehkuttikin, vaan verottamalla ihan tavallista asumista ja yritystoimintaa.

Kokoomus on yrittänyt profiloitua päivähoidon puolustajana, vaikka maksujen korotuksia esitteli ja puolusti kokoomuksen oma opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Samasta esittelystä hallitus myös kasvatti päivähoidon ryhmäkokoja ja poistamalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden siirsi suuren joukon suomalaisia lapsia varhaiskasvatuksen ulkopuolelle.
Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksen linja lapsiperheitä kohtaan on tyly, kun samaan aikaa omille intressiryhmille löytyy hyvää jaettavaksi erittäin heppoisin perustein.
Hallitus on tehnyt arvovalinnan ja se arvovalinta ei suosi meitä suomalaisia lapsiperheitä joiden hartioilla tämän maan tulevaisuus lepää. Lapsiin ja perheiden hyvinvointiin panostaminen, yhdessä koulutuksen ja eriarvoisuuden kasvun taittamisen kanssa olisi parasta tulevaisuus- ja talouspolitiikkaa.

Teemu Hirvonen
puheenjohtaja, Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit
Savonlinna

Anssi Mehtälä