Puheenvuoro: Norssi ansaitsee laajan käsittelyn, tavoitteena uusi kampus

Seminaarimäen hyvin hiottu timantti on Norssi, jonka ansiot digioppimisen kärkikouluna ovat kiistattomat.

Soila Puurtinen

Sivistyslautakunnan on maanantaina määrä tehdä esityksensä, miten normaalikoulu korvataan syksystä 2018 lähtien.
Sivistyslautakunnan on maanantaina määrä tehdä esityksensä, miten normaalikoulu korvataan syksystä 2018 lähtien.

Seminaarimäen hyvin hiottu timantti on Norssi, jonka ansiot digioppimisen kärkikouluna ovat kiistattomat. Yhtenä osoituksena on status Apple kouluna, joita Pohjoismaissa on vain kuusi ja Norssi edustaa ainoana opettajien harjoittelukouluja. Myös Harvardin yliopiston kanssa marraskuussa järjestettävä ohjelmointitapahtuma on vahva osoitus kansainvälisestä kiinnostuksesta.

Norssi ansaitsee laajempaa käsittelyä kuin sen, miten sen oppilaat jaetaan eri kouluihin. Seminaarimäen tyhjentäminen ja uuden koulun rakentaminen ei tunnu kestävältä kehitykseltä. Nyt on löydettävä uusi strateginen polku julkisen tahon, yritysten ja yhteisöjen yhteistyönä.

Opettajankoulutusta ja digioppimista voidaan kaupallistaa. Kaupungin aktiivisuus kiinalaisten opettajien kouluttamiseen on hyvä päänavaus. Siitä erittäin kilpailukykyisenä versiona on digioppimisen koulutusvienti, josta Norssi on jo saanut kyselyitä maineensa perusteella. Viennin rinnalla vähintäänkin yhtä tärkeää on kotimarkkinoiden suuri tarve opettajien täydennyskoulutukseen, erityisesti digipedagogiikassa. Saimaa start-up hankkeessa oli useita koulutusalan liikeideoita, joiden ”testilaboratoriona” Norssi voisi tulevaisuudessa toimia ja tätä kautta voi syntyä uusia yrityksiä.

Mistä palasista Uusi Avoin Yliopisto voisi syntyä? Uusi moderni kampus syntyy paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen verkoston kautta. Paikallisen ytimen voi muodostaa digitaalisiin oppimisresursseihin ja uudenlaiseen pedagogiikkaan keskittyvä Norssi, avoimeksi yliopistoksi muokkautuva Savonlinnan kesäyliopisto, useampi koulutusvientiä ja koulutukseen palveluita tarjoava kaupallinen yritys. Etelä-Savon tiedeseura on jo tuottanut hyvän konseptin Avoimen Yliopiston rakenteesta.

Verkostoyhteyksiä on viritetty kansallisella tasolla useisiin suuntiin, joista esim. Espoon Urban Mill yhteisö toimii hyvänä suunnan näyttäjänä. Savonlinnalaislähtöinen koulutusviennin kärkiyritys Lumo Education on äskettäin laajentanut tiimiään savonlinnalaisilla digioppimisasiantuntijoilla. Ja metsäoppimisvientiin erikoistunut yritys kaavailee Punkaharjua opetusleirien tukikohdaksi.

Verkostoituminen kansainvälisestikin on helppoa, kunhan olemme jossain asiassa hyviä ja sen on Norssi todistanut käytännössä. Tutkijoilla on omat verkostonsa kytkettävissä Savonlinnaan.

Normaalikoulun säilymisellä omana yksikkönään, digipedagogiikkaan erikoistuneena kouluna, on keskeinen merkitys kaikkien edellä mainittujen asioiden kehittämisessä. Nyt tarvitaan työaikaa ja se kaupungin tulisi varmistaa tekemällä päätös Norssin erityisaseman säilyttämisestä ja resursoinnista nykytasolla ainakin 3-4 vuodeksi. Päätös pitää tehdä vaikka se maksaisi hieman enemmän kuin Norssin ja monien kehitysmahdollisuuksien tuhoaminen hajottamalla Norssi osaksi muuta koululaitosta.
Tämä jatkoaika käytetään tehokkaasti hyödyksi ja synnytetään yhteistyönä Uusi Avoin Yliopisto ja muuta toimeliaisuutta tuottava yhteisö, Seminaarimäen kampukselle.

Hannu Komu
Olli Österlund
Pasi Raikisto
Jorma Enkenberg
Heikki Härkönen

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.