Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) Puheenvuorossaan: Yhdysvaltojen aktiivinen rooli kansainvälisessä politiikassa on Suomen ja Euroopan etu

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta Yhdysvallat on EU:n ohella ainoa länsimaisten arvojen pohjalta toimiva suurvalta. Kiristyneessä kansainvälisessä ympäristössä jokainen samat arvot vapaudesta ja demokratiasta jakava ystävä on kullan arvoinen.

Yhdysvaltojen presidentillä Donald Trumpilla on takanaan ensimmäinen vuosi presidenttinä.

Vuoden aikana presidentin kannatus on valahtanut poikkeuksellisen huonoihin lukemiin ja vaalikampanjan aikana loistanut populistinen vastakkainasettelu on laajentunut. Presidentti on napit vastakkain, milloin demokraattien, kongressin, median tai jopa oman kabinettinsa ja puolueensa kanssa.

Kävimme marraskuussa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa Washingtonissa ja New Yorkissa. Matkan aikana tapasimme monia asiantuntijoita, poliitikkoja ja hallinnon edustajia, jotka selvittivät meille Yhdysvaltojen sisäistä tilannetta.

Erityisesti ulkopolitiikan hoito huolestuttaa, ulkoministeriön resursseja on vähennetty ja kauppapolitiikka on jätetty käytännössä jäätyneeseen tilaan vähennysten myötä.

USA on merkittävä talous, mutta ei tunnu haluavan ottaa Trumpin johdolla roolia kansainvälisen vastuullisen kaupan pelisääntöjen rakentamisessa.

Amerikka ensin -ajattelu heijastelee voimakkaasti ulkopolitiikkaan. Pitkäjänteisyys puuttuu ja tapauksia hoidetaan yksittäin ilman selkeää suurta linjaa.

Yhdysvaltojen kauppapolitiikan jäätyminen on harmillista, sillä viime kädessä kauppasopimukset ovat erinomainen tapa hallita globalisaatiota kestävällä tavalla ympäristöä, työntekijöitä ja kuluttajia suojellen.

Yhdysvaltojen kauppapolitiikan jäätyminen on harmillista.

Ilman vapaakauppasopimustakin USA on EU:n tärkein kauppakumppani ja myös Suomen kolmanneksi suurin vientimaa.

Paitsi taloudellisesti, Yhdysvallat on ollut hyvä kumppani myös esimerkiksi puolustusyhteistyössä ja osaltaan taannut resursseja kriisinhallintaan ja globaalien konfliktien ratkomiseen.

Trumpin politiikka kanavoi Yhdysvalloissa jo pitkään kytenyttä tyytymättömyyttä kansainvälisiä rakenteita kohtaan.

Yhdysvaltojen vetäytyminen kansainvälisiltä kentiltä tuskin tulee olemaan vain nykyisen presidentin kauden ilmiö ja maailmanpolitiikassa tulee syntymään tyhjiöitä, jotka odottavat täyttäjiään.

EU:n aktiivinen globaalipolitiikka onkin nyt erittäin tärkeää.

Yhdysvaltojen aktiivinen rooli kansainvälisessä politiikassa on Suomen ja Euroopan etu.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta Yhdysvallat on EU:n ohella ainoa länsimaisten arvojen pohjalta toimiva suurvalta. Kiristyneessä kansainvälisessä ympäristössä jokainen samat arvot vapaudesta ja demokratiasta jakava ystävä on kullan arvoinen.

Lenita Toivakka
Kansanedustaja (kok.)
Mikkeli

Kommentoidut