Puheenvuoro: Säästääkö Savonlinna kulttuurinsa hengiltä?

Keskiviikon (13.2.) Itä-Savon uutinen kaupungin suunnittelemista säästöistä Savonlinnan Orkesterin avustukseen ei anna hyvää kuvaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi havittelevasta, itseään kulttuurikaupungiksi nimittävästä paikasta.

Yleensäkin sivistyspuolen ja varsinkin kulttuurisektorin määrärahat ovat pisaroita meressä, kun katsotaan kaupungin kokonaisbudjettia ja esim. Sosterin tai yritystukien osuutta, niitä mitenkään vähättelemättä. Orkesterin avustuksesta suunniteltu 7 000 euron vähennys on mitätön summa kaupungin miljoonien eurojen budjetissa, mutta on elintärkeä äärimmilleen venytetyn orkesterin taloudessa.

Täytyykö tämä sama keskustelu käydä joka vuosi? Eikö kaupungin kulttuuritoimijoille voisi vihdoinkin taata riittävät toimintaedellytykset ja antaa työrauha? Voisiko Savonlinna olla vuorostaan se kaupunki, joka pääsisi otsikoihin hyvillä uutisilla tukemalla kulttuuritoimijoitaan ja panostamalla siten myös kaupungin matkailun ympärivuotiseen kehittämiseen?

Savonlinnassa on jo nyt ympäri vuoden todella paljon kulttuuritapahtumia. Ja kun niiden päälle lisätään vielä lukuisat urheilutapahtumat ja upea Saimaan luonto aktiviteetteineen, niin meillä on jo koossa sellainen paketti, ettei paremmasta väliä.

Voisiko Savonlinna olla vuorostaan se kaupunki, joka pääsisi otsikoihin hyvillä uutisilla tukemalla kulttuuritoimijoitaan.

Savonlinnalaiset kulttuuritoimijat puhaltavat jo nyt yhteen hiileen ja siitä ovat merkkeinä mm. upea Kulttuurikellari erilaisine tapahtumineen ja suunnitteilla oleva perinteinen vappushow useine toimijoineen. Kulttuurin kentällä on positiivinen pöhinä päällä, mutta kaupungin suunnalta ei oikeasti tunnu tukea tulevan. Neljän maakunnan ja viiden kaupungin yhteinen ehdotus Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on tilaisuus, jota ei todellakaan ole varaa hukata niin kaupungin kulttuurielämän kuin matkailumarkkinoinninkaan näkökulmasta.

Kaupungilla on jo hakuvaiheen kaksi vuotta aikaa hyödyntää vahvistaakseen ja kiillottaakseen kuvaansa kulttuurimyönteisenä kaupunkina. Jo tästä valmisteluvaiheesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja nostaa Savonlinna sen ansaitsemaan maineeseen.

Musiikin tai yleensäkin kulttuurin hyvinvointia ja terveyttä edistävistä vaikutuksista sekä itse esiintyjille että kuulijoille on olemassa lukuisia tutkimustuloksia. Satsaus kulttuuriin kannattaisi nähdä ylimääräisen menoerän sijaan sijoituksena ihmisten henkiseen hyvinvointiin!

Taava Hakala
Savonlinnan Teatterin teatterinjohtaja

Piia Karjalainen
Savonlinna-kuoron puheenjohtaja

Sampo Karjalainen
Savonlinna Big Bandin ja Puhallinorkesteri Saimaan puheenjohtaja

Matti Makkonen
muusikko

Jari Pylväinen
Etelä-Savon taidetoimikunnan jäsen

Teemu Takanen
Kapellimestari / muusikko