Puheenvuoro: Miten meni omasta mielestä?

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) katsoo menneeseen vuoteen ja vähän tulevaankin.

Tänään on Hannun päivä. Paljon onnea kaikille Handeille. Tänään on myös kaikkien niiden syntymäpäivä, jotka ovat syntyneet joulukuun 27. päivä. Paljon onnea myös meille.
Joulu ja vanha vuosi on takana ja uusi vuosi edessä. Nämä välipäivät ovat monelle tilannekatsauksen paikka. Varsinkin meille, jotka teemme työtämme luottamushenkilöinä yhteisten asioiden parissa.

Miten meni kulunut vuosi, noin niin kuin omasta mielestä? Kyllä, täytyy myöntää, että haasteita on ollut. Tuuli on tuivertanut raa'asti vaakasuoraan ja ei voi sanoa, etteikö olisi tullut lunta tupaan. Harjalla on yritetty saada lumet takaisin pahimpienkin myrskyjen aikana.

Etelä-Savon ongelma lienee se, että meiltä puuttuu maakunnan selkeä kasvuveturi. Olemme jakautuneet melko vahvaan talousalueelliseen kolminapaisuuteen Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueisiin. Alueet ovat aika itsenäisen oloisia jo maantieteellisistäkin syistä.
Monet valtionhallinnon alueita koskevat päätökset, nyt ja edellisillä hallituskausilla, ovat merkinneet kokonaisuuteen miinusta Etelä-Savossa juuri sen vuoksi, ettemme ole pystyneet hyödyntämään plussapuolelle niitä toimia, jotka ovat positiivisia suurille keskuskaupungeille. Luulenpa, että moni etelä-savolainen edunvalvoja tuntee, niin kuin allekirjoittanutkin, ajan menevän suurelta osin syttyvien palopesäkkeiden sammuttelussa.

Toisaalta, nykyisellä hallituksella on tahtoa ja työkaluja huolehtia koko maan elinvoimaisuudesta, myös Etelä-Savon. Viime aikojen perusteella voitaneen sanoa, että erityisesti Etelä-Savon. Itä-Suomen yliopiston OKL-päätöksen johdosta on Savonlinnalle tulossa kompensaatiopaketti, jolla turvataan alueen elinvoimaisuutta.
Myös edellisen hallituksen poistamat saaristo-osakuntien rahat palautettiin, joka on maakunnallemme tärkeä asia. Kiitokset hallitus ansaitsee myös maakuntien sote-rahoituksessa saaristomaisuuden huomioimisesta. Nämä neuvottelut saatiin päätökseen 21. joulukuuta ja niissä ehdin itsekin olla mukana. Alkuperäinen pohja soten maakuntarahoitukselle koostui kuudesta kriteeristä. Tuolloin lisättiin seitsemänneksi kriteeriksi saaristomaisuus. Tämä paransi muutamalla miljoonalla maakuntamme rahoitusta.
Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut kiireinen. Paljon on ollut isoja asioita ja pitkiä päiviä. Harmittaa kun liikunta jäi tänä vuonna vähälle.

Mitä luvata tulevalle vuodelle? Politiikan puolelta voi olla viisasta olla lupaamatta mitään. Se ei tarkoita kuitenkaan, että olisi tulossa jotenkin huono vuosi. Päinvastoin. Uskon, että tulevana vuonna hallituksen kasvupanostukset tulevat näkymään maakunnassamme uusina investointeina ja työpaikkoina.
Yhden lupauksen kuitenkin teen. Tulen useammin teitä vastaan, lenkkipolulla.

Kaj Turunen
kansanedustaja (ps.)
Savonlinna

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.