Puheenvuoro: Etelä-Savo yhdessä toteuttamaan asukasrekrytointikampanjaa

Kevättalvella maakunnan lehdet uutisoivat maakuntamme viime vuoden väestökehityksestä. Se ei jostakin syystä herättänyt suurempaa keskustelua, vaikka aihetta siihen todella olisi! Tiivistettynä tilastot osoittavat, että maakunnan väki väheni noin 1 700 hengellä eli 1,2 prosenttia. Lukema on viime vuodelta koko maassa maakuntien korkein.

Kun maakunnan väkimäärä on hieman yli 140 000 henkeä, voi helposti laskea, mitä vastaava kehitys tekisi 10 vuoden tai 20 vuoden aikana. Parinkymmenen vuoden aikana maakunnan väki vähenisi lähes 35 000 hengellä, jos kehitys jatkuu samanlaisena. Viime vuonna syntyvyys oli myös koko maassa ennätysalhaista.

Helsingin Sanomat puolestaan kirjoitti hiljattain, kuinka Savonlinna on esimerkki kuihtuvasta kaupungista. Juttu liittyi OKL:n siirtymiseen Joensuuhun ja sen arvioituihin seurausvaikutuksiin.

Tilanne on varmasti noteerattu maakuntahallinnossa ja eri tahoilla. Muutoksen suunnan aikaan saamiseksi ei ole kuitenkaan ollut isompaa keskustelua. Nyt olisi mielestäni aika lähteä rakentamaan joustavasti ja ripeästi monien eri toimijoiden yhteistyönä jonkinlaista asukasrekrytointikampanjaa, jolla saisimme maakuntaan uusia asukkaita, erityisesti perheitä.

Moni tietysti huokaa edelliseen, että voiko tuollaista tehdä, jos tai kun ei ole työtä tarjolla!

On myös niin, että tekijöille ja osaajille on tilausta ja mahdollisuuksia.

On totta, että maakunnassamme on vähän korkeammin koulutettujen työpaikkoja. On myös niin, että tekijöille ja osaajille on tilausta ja mahdollisuuksia. Usein ongelma on myös siinä, että perheen aikuisista toiselle löytyisi työpaikka mutta toiselle ei.

Asukasrekrytointikampanjan toteuttamista tukevat mielestäni monet seikat. Niitä ovat maakunnassamme vaikkapa: hyviä asuntoja ja kesäasuntoja tarjolla runsaasti ns. ostajan markkinat hinnoin, lapsille ja nuorille on kouluja ja palveluja, puhdas ja turvallinen ympäristö, hyviä harrastusmahdollisuuksia, asuntorahoitusta on saatavilla edullisin ehdoin ja niin edelleen. Lisäksi etäisyys muutamiin suuriin kaupunkeihin on kulkemisen kannalta ”siedettävä”. Mikkelistä on hyvät junayhteydet ja Savonlinnasta lehtoyhteydet Helsinkiin.

Tänne muuttaja tarvitsee työtä, mutta nykyaikana muuttajan työ voisi olla myös muualla, ammatista ja työtehtävästä riippuen. Uudet tulijat toisivat myös uusia tuulia ja maakunnassamme on varmasti mahdollisuuksia myös uusille pienyrittäjille, jos vain intoa, taitoa ja uskallusta löytyy.

Työtä on tehtävä sen puolesta, että nyt maakunnassa elävät voivat pysyä täällä ja että perheet uskaltavat katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Työtä on tämän ohella tehtävä ponnekkaasti sen puolesta, että saisimme uutta muuttovirtaa maakuntaamme. Paljon on tehty hyvää työtä, mutta tarvitaan uudenlaista tekemisen meininkiä ja itsetuntoa siinä, että meillä on paljon vahvuuksia ja hyviä asioita tarjottavana myös uusille tulijoille!

Toivo Loikkanen
Rovasti, Suur-Savon OP:n hallintoneuvoston pj.
Savonlinna

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet