Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) puheenvuorossaan: Uudet uhkakuvat vaativat turvallisuuspolitiikan päivittämistä

Perinteisesti erillään olleet sisäinen ja ulkoinen turvallisuus kietoutuvat etenkin terrorismin ja ääriliikkeiden torjunnassa yhä tiukemmin toisiinsa.

Suomi on edelleen maailman turvallisimpia maita. Kansalaisten turvallisuudentunne on kuitenkin viime vuosina horjunut turvallisuusympäristön ja uhkakuvien muuttuessa aiempaa monimuotoisemmiksi. Ääriliikkeet, vihapuhe ja terrorismi tulevat aiempaa tehokkaammilla keinoilla osaksi ihmisten arkea.
Uudet uhkakuvat vaativat myös turvallisuuspolitiikan päivittämistä. Perinteisesti erillään olleet sisäinen ja ulkoinen turvallisuus kietoutuvat etenkin terrorismin ja ääriliikkeiden torjunnassa yhä tiukemmin toisiinsa.

Hallitus vastaa muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen budjettiesityksessään.
Poliisin toimintaedellytyksiä ensi vuodelle panostetaan osoittamalla poliisille yhteensä 44 miljoonaa euroa ja suojelupoliisille 6 miljoonaa euroa lisämäärärahaa.
Panokset ovat erittäin tervetulleita ja varmistavat, että ammattitaitoiset poliisimme toimivat jatkossa entistä paremmilla resursseilla.
Turvallisuutta budjettiesitys parantaa ehkäisemällä radikalismia etenkin vankiloissa ja parantamalla turvapaikkapäätösten tehokkuutta. Samalla se pitää huolta hakijoiden oikeusturvasta.
Ihminen, joka kokee joutuneensa epäreilun kohtelun uhriksi yhteiskunnassa, on aina muita alttiimpi ääriajattelulle. Tämä koskee kaikkia, niin kantasuomalaisia kuin turvapaikanhakijoitakin.

Budjetin lisäksi syksyllä keskusteluun nousee tiedustelulainsäädäntö, joka olisi vihdoin saatava eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman nopealla aikataululla.
Lainsäädännön tarkoitus on antaa viranomaisille aiempaa paremmat mahdollisuudet havaita ja puuttua uhkiin, kansalaisten yksityisyydensuojasta samalla kiinni pitäen.
Siinä missä panokset kotimaan viranomaisten toimintaan parantaa ihmisten turvallisuutta, on ongelmien juurisyihin kyettävä puuttumaan myös omien rajojemme ulkopuolella.
Kehitysavun määrärahojen lisääminen sekä Irakin koulutusoperaatioon osallistuminen on juuri tätä. Terrorismin vastaiseen taisteluun on tuotava oma panos.
Erityisen tärkeää on parantaa Afrikan ja Lähi-idän kriisialueiden mahdollisuuksia rakentua kestävälle pohjalle, jolloin ihmisten on turvallisempaa jäädä kotiseuduilleen.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat antoivat viime viikolla yhteisen lausunnon, jossa tuomitaan terrorismi, väkivalta ja vihapuhe.
Tästä on hyvä ottaa mallia jokaisen. Turvallisuuden takaaminen on myös meistä itsestämme kiinni.
Lopulta mikään määrä rahaa ei voi korvata kanssaihmisistä välittämistä ja toisen ihmisarvon kunnioittamista.

Lenita Toivakka
Kansanedustaja (kok.)
Mikkeli

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.