Vuokraamoiden sup-laudat, fatbiket ja kajakit viedään käsistä – Savonlinnassa meneillään ennätyksellinen luontomatkailukesä

Myös Olavinlinnassa ja Lustossa huikeat kävijämäärät, ilmenee Savonlinna Live! -hankkeen kyselykierroksesta yrittäjille.

Erikoisemmatkin lajit kuten sup-laudan päällä tehtävä jooga ovat herättäneet kiinnostusta tänä kesänä, ilmenee Savonlinna Live! -hankkeen kyselykierroksesta yrittäjille.
Erikoisemmatkin lajit kuten sup-laudan päällä tehtävä jooga ovat herättäneet kiinnostusta tänä kesänä, ilmenee Savonlinna Live! -hankkeen kyselykierroksesta yrittäjille.

Savonlinnan seudulla eletään luontomatkailun osalta ennätysten kesää, tiedottaa Savonlinna Live! -hanke. Hankkeessa on kartoitettu yrittäjiltä kyselemällä, kuinka matkailukesä kaupungissa on lähtenyt käyntiin.

Vastausten perusteella näyttäisi siltä, että kaupungilla on vetovoimaa kotimaisten matkailijoiden keskuudessa ilman oopperajuhliakin.

Kiinnostus luontomatkailuun näkyy esimerkiksi Matkailukeskus Harjun Portissa Punkaharjulla.

Yritys vuokraa yli 30 mökkiä Punkaharjun Tuunaansaaressa ja pyörittää lisäksi välinevuokraamoa, jossa on toistaiseksi tahkottu ennätyskesää.

– Kesä on päässyt todella yllättämään vilkkaudellaan, toteaa Harjun Portin yrittäjä Markus Kaskinen tiedotteessa.

Kevään peruutusaallon jälkeen tupa on ollut kesäkuun puolivälistä lähtien täysi.

– Saapuvat matkailijat ovat meillä nimenomaan kiinnostuneita aktiviteeteista, kuten kajakilla, fatbikeilla ja sup-laudoilla liikkumisesta, Kaskinen kertoo.

Erityisesti maastopyöräily kiinnostaa asiakkaita, ja Harjun Portti onkin aloittanut maastopyöräreittien kehittämisen tekemällä reittisuosituksia alueen luontopoluista. Reittisuositukset ovat hänen mukaansa saaneet hyvän vastaanoton.

Linnansaaren puihin kiinnitetyt "riipputeltat" ovat olleet viime aikoina usein täynnä yöpyjiä.
Linnansaaren puihin kiinnitetyt "riipputeltat" ovat olleet viime aikoina usein täynnä yöpyjiä.

Reittivene täynnä, aittoihinkin riittää yöpyjiä

Myös Saimaa Holiday Oravin yrittäjä Marie Louise Fant on huomannut, että tänä kesänä luontoaktiviteetit kiinnostavat tavallista enemmän.

– Ihmiset varaavat kajakkeja omatoimiretkille, ja muun muassa kanoottivuokraus Koloveden kansallispuistossa on suosittua. Myös opastettujen melontaretkien kysyntä on kasvanut, Fant kertoo.

Linnasaareen kulkevalla reittiveneellä on ollut paljon porukkaa, samoin kuin norppasafareilla.

– Myös puuteltat ja Linnasaaren aitat ovat olleet viime aikoina täynnä melkein joka yö, Fant toteaa.

Rahaa käytetään aiempaa enemmän

Savonlinnan seudun välinevuokraajat ovat saaneet kesän aikana myhäillä tyytyväisinä erityisesti aurinkoisina päivinä.

SUP-Savonlinnan ohjaaja Juha Miettisen mukaan aurinkoisella säällä niin kajakit, kanootit kuin sup-laudatkin menevät kaikki vuokralle.

Kesä on päässyt todella yllättämään vilkkaudellaan. — Markus Kaskinen

– Tämä kesä on ollut selvästi parempi kuin edelliskesä, ja myynnissä olevat sup-laudat viedään suorastaan käsistä, Miettinen kertoo.

Sen lisäksi, että kotimaiset matkailijat haluavat kokeilla nyt uusia luontoaktiviteetteja, he ovat valmiita käyttämään rahaa selvästi aiempia kesiä enemmän.

Tämän on huomannut erilaisia aktiviteetteja ja retkiä järjestävän Activity Makerin yrittäjä Jari Naukkarinen. Palveluiden käyttäjiä on tänä vuonna ollut selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

– Kun aiempina kesinä yksi perhe osti yhden aktiviteettituotteen, niin nyt sama perhe ottaakin useamman tuotteen, Naukkarinen lisää.

Uusillekin tuotteille on löytynyt ostajia. Sup jooga, joka on täysin uusi laji Suomessa, on ollut paikallisen Saimaa Trainingin yrittäjän ja joogaohjaaja Tanja Heiskasen mukaan yllättävän kysyttyä.

Punkaharjulla matkailijoita kiinnostaa erityisesti pyöräily harjumaisemassa.
Punkaharjulla matkailijoita kiinnostaa erityisesti pyöräily harjumaisemassa.

Olavinlinnassa lähes 5 000 kävijää viikossa

Savonlinnan seudun perinteisetkin matkailukohteet ovat vetäneet puoleensa suomalaisia matkailijoita. Esimerkiksi Olavinlinnassa on ollut viime viikkoina aivan huimat kävijämäärät.

– Kesäkuussa avaamisen jälkeen Olavinlinnassa on vieraillut noin 4 000–5 000 kävijää per viikko, mikä on todella huikea määrä, kertoo Päivi Paajanen-Salmi Museovirastosta.

Punkaharjulla Suomen Metsämuseo Lustossa ollaan tyytyväisiä kesän matkailijamääriin.

– Heinäkuussa museossa on käynyt enemmän kotimaisia asiakkaita kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla, vaikka esimerkiksi linja-autoryhmät puuttuvat kokonaan, Luston toimitusjohtaja Pekka Äänismaa kertoo Savonlinna Live! -hankkeen tiedotteessa.

Marraskuun loppuun asti jatkuvan hankkeen yhtenä tarkoituksena on olla matkailuelinkeinon tukena koronakevään jälkeen ja varmistaa, että kaupungin matkailuelämä jatkuu vilkkaana vaikka kuukauden kestävä megatapahtuma, oopperajuhlat, siirtyi ensi vuoteen.