Tässä toimintaohjeet norpan kohtaamiseen – Sairaasta tai vammautuneesta norpasta on aina ilmoitettava Metsähallitukselle

Timo Seppäläinen

Sairaat tai vammautuneet norpat löytyvät useimmiten yleisöltä tulleiden ilmoitusten kautta.
Sairaat tai vammautuneet norpat löytyvät useimmiten yleisöltä tulleiden ilmoitusten kautta.

Sairaita tai vammautuneita saimaannorppia havaitaan pääosin yleisöilmoitusten kautta.

Metsähallituksen verkkosivuilla opastetaan tarkistamaan, onko norppa avun tarpeessa. Sairaasta tai vammautuneesta norpasta on ilmoitettava aina Metsähallitukselle.

1. Jos näet norpan luonnossa, seuraa sen käyttäytymistä kiikarilla, mieluiten vähintään 100 metrin etäisyydeltä.

2. Jos norppa vaikuttaa apaattiselta, ei liiku ja pitää päänsä koko ajan alas painettuna tai jos norpassa voi selkeästi havaita ulkoisia vaurioita, voit vähintään 15 minuutin tarkkailun jälkeen varovasti lähestyä norppaa.

3. Jos norppa ei reagoi läsnäoloosi viimeistään 5–10 metrin etäisyydeltä, on syytä epäillä jotakin olevan vialla.

4. Tarkkailtuasi norppaa lähietäisyydeltä muutaman minuutin ajan voit varmistua sen voinnista. Norppaan ei saa koskea käsin tai millään välineellä.

5. Mikäli päädyt tarkkailun perusteella siihen, että norppa ei ole kunnossa, ilmoita asiasta puhelimitse Metsähallitukselle, numeroon 0206 39 5000.

6. Ilmoita mitä olet havainnut ja mihin aikaan. Myös mahdollisimman tarkka sijaintipaikka on tarpeen ja tietenkin omat yhteystietosi. Jos mahdollista, ota kuva norpasta.

7. Ilmoituksen tehtyäsi jätä norppa rauhaan. Voit seurata sitä kiikaroimalla vähintään 100 metrin etäisyydeltä.

8. Asiantuntijat tarkastavat tilanteen mahdollisimman pian ja tekevät päätöksen jatkotoimista. Tarvittaessa he ottavat myös sinuun yhteyttä lisätietojen saamiseksi.

Metsähallitus on julkaissut viranomaisille ja eläinlääkäreille suunnatut ohjeet sairaana tai vammautuneena löytyneen saimaannorpan hoitamiseksi.