Saimaa Geoparkin Unesco-status ei sulje pois norppasaariston mahdollisuuksia

Unescon eri perustein myönnettävät statukset sopivat hyvin samoille alueille ja tukevat toisiaan, kertoo Saimaan norppasaariston hakemusta kirjoittava Meeri Koivuniemi.

WWF Ismo Marttinen

Saimaan norppasaaristo levittäytyy suurelta osin Saimaa Geoparkin kanssa samoille alueille. Alueiden eri statukset sopivat hyvin yhteen.
Saimaan norppasaaristo levittäytyy suurelta osin Saimaa Geoparkin kanssa samoille alueille. Alueiden eri statukset sopivat hyvin yhteen.

Saimaa Geoparkin mahdollinen Unesco Global Geopark -status ei sulje pois Saimaan norppasaaristojen mahdollisuuksia päästä Unescon maailmanperintökohteeksi.

Saimaan norppasaariston hakemusta Unescolle valmisteleva Metsähallituksen erikoissuunnittelija Meeri Koivuniemi muistuttaa, että Unescolla on kolme eri statusta: Maailmanperintökohteet, Unescon Geoparkit ja Biosfäärialueet.

– Nämä kaikki kolme kohdetta sopivat hyvin samalle alueelle, ja varmasti hyvin tukevat toisiaan, eivätkä sulje toisiaan pois. Biosfäärialuehan löytyy myös Pohjois-Karjalasta, hän muistuttaa.

Saimaa Geopark sijoittuu Sulkavan eteläpuoliselle Saimaalle ja on suurelta osin samaa aluetta norppasaariston kanssa.

Koivuniemen mukaan Saimaa Geoparkin läpimeno lopulliseen hyväksyntään on erittäin hieno uutinen, myös maailmanperintökohteen näkökulmasta.

– Olemme olleet yhteyksissä Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautasen kanssa jo useasti tässä maailmanperintökohteen ensimmäisessä esihakemusvaiheessa, ja olemme saaneet sieltä hyviä vinkkejä, he kun ovat prosessissa pidemmällä, Koivuniemi kertoo.

– Yhteistyö tulee varmasti jatkumaan yhä tiiviimpänä myös tulevaisuudessa. Myös Pohjois-Karjalan Biosfäärialueen koordinaattorin Vilma Lehtovaaran kanssa pidetään yhteyttä.

Kommentoidut