Katso vinkit kesäretkeilyyn: Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa

Retkeily, luontomatkailu ja kotimaan matkailu ovat lisääntyneet viime vuosina kovaa vauhtia. Retkeilijän on tärkeää muistaa luonnossa liikkuessaan yhteiset pelisäännöt.

Sampsa Sulonen

Retkeily on upea tapa nauttia lähialueen luonnosta. Yöpyminenkin onnistuu, mutta yhteiset pelisäännöt on luonnossa liikkuessa tärkeät. Arkistokuva.
Retkeily on upea tapa nauttia lähialueen luonnosta. Yöpyminenkin onnistuu, mutta yhteiset pelisäännöt on luonnossa liikkuessa tärkeät. Arkistokuva.

Retkeilyn suosio kasvaa, mutta kaikki eivät tiedä, miten luonnossa ja etenkin suojelualueilla tulisi toimia. Tässä vinkkejä luontoa kunnioittavaan retkeilyyn.

Pysy poluilla.

Kansallispuistoissa on alueita, joilla liikkuminen on kielletty koko kevään ja alkukesän ajan. Näin turvataan pesimisrauha ensin petolinnuille ja myöhemmin muillekin siivekkäille. Rajoitusalueiden ulkopuolella voi liikkua polkujen ulkopuolellakin, mutta vastuullinen retkeilijä varoo häiritsemästä eläimiä ja tallomasta kasveja.

Koirat kiinni.

Koirat ovat lämpimästi tervetulleita kansallispuistoihin, mutta niidenkin omistajien on syytä kunnioittaa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhaa. Vapaana olevat koirat saattavat myös riitautua vastaan tulevien koirien kanssa. 

Älä roskaa.

Lumien sulaminen paljastaa, että tämä itsestään selvä asia on päässyt unohtumaan joiltakin retkeilijöiltä. Maatuvat jätteet voi laittaa retkipaikan käymälään tai kompostoriin, mutta kaiken muun vastuullinen retkeilijä kantaa mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon.

Lähde: Metsähallitus

LUE MYÖS: Laavubongari rentoutuu nuotion ja luonnon äärellä — Savonlinnassa on mainioita laavupaikkoja, joille ei ole edes kovin hankala mennä