Saimaan pinta on noussut yli 60 senttiä talven aikana – Nousu jatkuu mutta hidastuu selvästi kesää kohti

Marraskuun lopulla Saimaan pinta oli 40 senttiä ajankohdan normaalitasoa alempana, nyt pinta on yli 35 senttiä keskimääräistä korkeammalla.

Kai Skyttä

Saimaan pinta on noussut yhtä kyytiä marraskuun lopusta lähtien. Tuolloin vedenpinta oli selvästi tavanomaista alempana, nyt selvästi korkeammalla. Kuva on otettu helmikuussa Ruokolahden Ukonsalmesta.
Saimaan pinta on noussut yhtä kyytiä marraskuun lopusta lähtien. Tuolloin vedenpinta oli selvästi tavanomaista alempana, nyt selvästi korkeammalla. Kuva on otettu helmikuussa Ruokolahden Ukonsalmesta.

Saimaan pinta on muuttunut äärimmäisyydestä toiseen muutaman kuukauden aikana.

Marraskuun lopulla vedenpinta oli 40 senttiä ajankohdan keskimääräistä alempana. Nyt järvenpinta on 35–40 senttiä korkeammalla kuin maaliskuun puolivälissä keskimäärin. Vedenpinta on noussut marraskuun lopulta reilut 60 senttiä.

Tuoreimman ennusteen mukaan vedenpinnan nousu hidastuu mutta jatkuu kesään mennessä. Vedenpinnan arvioidaan nousevan 10–30 senttiä toukokuun loppuun mennessä, sateisuuden mukaan.

Vedenpinnan arvioivan tavoittavan huhtikuun alussa normaalivyöhykkeen ylärajan, joka on 50 senttiä ajankohdan keskimääräisen yläpuolella.

Vuoksen vesistöalueella satoi helmikuussa puolitoistakertaisesti keskimääräiseen verrattuna. Tammikuussa satoi hieman yli tavanomaisen. Maaliskuun alkupuoliskolla on satanut lähes koko kuukauden normaali sademäärä, mutta loppukuun sateet jäävät tällä tietoa vähiin.

Saimaan pinta on Lauritsalassa ollut viime päivinä korkeuslukeman 76,00 (metriä merenpinnan yläpuolella) tuntumassa tai pari senttiä yli.

Saimaalla ja Vuoksessa on menossa poikkeusjuoksutus, 800 kuutiometriä sekunnissa, kevään ja kesän tulvariskin pienentämiseksi.

Tämänhetkisen vedenkorkeuden mukainen luonnollinen virtaama Vuoksessa olisi luokkaa 650–660 kuutiota sekunnissa. Lisäjuoksutus on käynnissä ainakin maaliskuun ja huhtikuun ajan.

Vuoksen vesistöalueen Saimaata pienemmät järvet ovat piripinnassa. Saimaaseen virtaavat Kallavesi ja Pielinen ovat maaliskuun ennätyskorkeuksissa.

Kallavesi on 51 senttiä ja Pielinen 72 senttiä ajankohdan keskimääräistä arvoa korkeammalla. Kallaveden pintaa on mitattu vuodesta 1973 lähtien ja Pielistä vuodesta 1911 lähtien.

Kallaveden pinta on kääntynyt laskuun, mutta Pielisen pinnan ennustetaan vielä hieman nousevan.

Uusimmat uutiset