Jäätiet aukeamassa lähiaikoina – "Ensin pitää kokeilla kävellen eikä lähteä ajelemaan umpimähkään"

Tekijät toivovat lumetonta pakkasta, jolloin jää pääsee vahvistumaan.

Timo Seppäläinen

Pakkanen on vahvistanut jäitä ja jääteiden tekijät ovat lähipäivien ja -viikkojen suhteen toiveikkaalla mielellä. Arkistokuva
Pakkanen on vahvistanut jäitä ja jääteiden tekijät ovat lähipäivien ja -viikkojen suhteen toiveikkaalla mielellä. Arkistokuva

Savonlinnan jäätiet ovat kelien tällaisina jatkuessa aukeamassa liikenteelle lähiaikoina.

– Varustauduttu on ja viitat on tehty, mutta vielä ei ole uskallettu tietä tehdä, kertoo Saukonsaaren ja Ikoinniemen tiestä Heikki Pulkkinen.

Pulkkinen kertoo käyneensä omassa rannassa noin sadan metrin päässä jäällä lauantaina. Siinä oli jäätä vain viisi senttiä.

– Tielinjalle pitäisi päästä kelkalla eikä ole haluttu lähteä seikkailemaan. Nyt kyllä tuntuu, että pakkasta on ja kaverin kanssa jo puhuttiin, että viikon sisällä lähdetään jäätä mittaamaan ja linjausta merkitsemään. Ensin pitää kyllä kokeilla kävellen eikä lähteä ajelemaan umpimähkään.

Pulkkinen toivoo sääennusteiden pakkaslukemien pitävän paikkansa ja lumentulon jäävän ennustettua vähäisemmäksi.

– Silloin varmaan tulee jo tällä viikolla sellainen jää, että merkit pääsee laittamaan. Jos jäätä näyttää olevan, ajetaan kelkalla ja silloin linja tulee nopeammin mitattua. Viittoja laittaessahan sen aina 50 metrin välein näkee, onko jään paksuudessa eroja. Siinä tulee reitti tunnusteltua läpi.

Pulkkinen suosii noin 40 vuoden kokemuksella jäätien tekemisessä luonnonmenetelmää.

– Väli on niin pitkä, että on annettu luojan rakentaa tie. Vettä on pumpattu sellaisiin epäilyttäviin paikkoihin ehkä parina talvena.

Ei seikkailemaan

Pulkkinen toivoo, että pohjajää vahvistuisi luonnostaan 25 sentin paksuiseksi.

– Silloin uskaltaisi ihan pienellä traktorilla lingota tai perälevyllä vetää paljaaksi, ja pakkanen pääsisi nopeammin paksuntamaan jäätä. Lumet pois ja liikkumaan, niin pakkanen menee läpi ja pääsee jää vahvistumaan.

Pulkkinen ei suosittele kenellekään seikkailua heikoilla jäillä.

– Ei siitä tule mitään, jos joutuu koko ajan kovasti varomaan. Jäätä saisi jo tarkastusvaiheessa olla mieluummin 15 senttiä, niin olisi hyvä liikkua kelkalla.

Ikoinniemen ja Saukonsaaren välille saatiin jäätie viimeksi kaksi vuotta sitten. Jäämatkaa kertyy 12 kilometriä.

– Nyt näyttää siinäkin mielessä hyvältä, että järvi on jäätynyt tasaisesti. Nyt selät jäätyivät yhtä aikaa, kun joinakin talvina väliin jää sulia paikkoja ja jään paksuus silloin vaihtelee. Keli näyttää hyvältä ja tie saattaa olla auki jo ensi viikolla, näillä pakkasilla parin viikon sisällä kuitenkin.

Viikon sisällä Laukansaareen

Ari Kuutti kertoo Laukansaaresta, että jäätä ei ole vielä käyty tutkimassa tarkemmin mutta aivan lähiaikoina on tarkoitus mennä.

– Minä olen käynyt vain muutaman sadan metrin päässä rannasta ja naapurikin sanoi omana kantanaan, että odotetaan vielä. Nyt on upea talvisää ja hyvät pakkaset, voisi tästä jäätienkin jo saada.

Niin pitkäjänteisiä miehiä ei ole, että viitsisi monta päivää siellä jäällä seistä tollottaa. — Ari Kuutti

Kuutti arvioi, että jos pakkanen jatkuu eikä lunta mielettömästi tule, voisi Laukansaareen päästä henkilöautolla viikon sisällä.

– Ellei siellä sitten jostain syystä ole huonoja paikkoja. Tämä nyt on oletusta, kun ei ole vielä läpi kuljettu, mutta veikkaisin jäätä jo olevan viidestä kymmeneen senttiä. Puolet lisää ja pienellä autolla jo ajetaan.

Kuutin mukaan laukansaaren linja on niin pitkä, ettei sille ole vettä jäätymisen edistämiseksi pumpattu.

– Niin pitkäjänteisiä miehiä ei ole, että viitsisi monta päivää siellä jäällä seistä tollottaa. Joskus linjaa tallataan moottorikelkalla, joskus tehdään reikiä ja sieltä nousee lumen painosta vettä ja se jäätyy kantavaksi. Nyt näyttää kyllä hyvältä. Olisi hyvä, kun tulisi pitkästä aikaa oikea talvi.

Kokonsaaressa mönkijä käyttöön

Mika Suomalaisen mukaan Kokonsaaren ja Kesamonsaaren väliseltä linjalta mitattiin maanantaina jään paksuudeksi noin viisi senttiä.

– Sen jälkeen on ollut pakkasia, ja nyt varmaan jo mönkijällä yli pääsee, Suomalainen laskeskelee keskiviikkona.

Suunnitelmana on puskea lumia pois mönkijällä, että pakkanen pääsee pureutumaan jäähän.

– Tuuli on vienyt mennessään osan lumesta, mutta pusketaan mönkijällä pois mihin on jäänyt.

Suomalainen arvioi, että suosiollisten säiden vallitessa jäätie voisi olla ajettavassa kunnossa ensi viikon loppupuolella.

– Keleistähän se on aina kiinni. Näillä pakkasilla näyttää hyvältä, ja jään pinnassa on tuulessa vielä kylmempää. Jäälle on myös noussut vettä, ja se on jäätynyt.

Suomalainen arvioi, että lossiväylän vieressä oleviin rantautumiskohtiin joudutaan pumppaamaan vettä.

– Yhteen virtakohtaan on vettä pumpattu myös melkein joka vuosi, mutta ei koko matkalle. Nämä enemmän tekemistä vaativat paikat ovat tiedossa.

Viime talvena jäätietä ei Kokonsaareen saatu ollenkaan ja toissatalvena se kesti vain nelisen viikkoa. Lossi toimii niin kauan, että jäätie saadaan turvalliseksi ajaa.

– Autojen koko on kasvanut, ja se vaatii jäältäkin enemmän. Tonni ei tahdo auton painoksi enää riittää, se on mieluummin kaksi.

Oravissa virallisesti kahdeksan senttiä

Ympäristöhallinnon virallisella havaintopaikalla Haukiveden Oravissa oli maanantaina yhtenäinen jääpeite ja jään paksuus 8 senttiä. Ajankohdan keskiarvo vuosilta 2013-2020 on noin 20 senttiä.

Ely-keskuksen mukaan pakkasjakso on kääntämässä järvien vedenpinnat laskuun. Saimaan pinta tosin on Lauritsalan mittauspisteen mukaan edelleen noin 35 senttiä ylempänä kuin keskimäärin tähän aikaa vuodesta.

Vesi on noussut marraskuun puolivälistä lähtien noin 30 senttiä, ja joulukuussa aloitettiin lisäjuoksutukset nousun hillitsemiseksi. Jos talvi jatkuu kylmänä, veden arvioidaan nousevan enää noin viisi senttiä ja kääntyvän helmikuun loppupuolella loivaan laskuun.