Vesj’kansa-hanke kerää Säämingin rantojen asukkaiden muistoja — Vapaaehtoishaastattelijoita tarvitaan, ABC-koulutus on jo huomenna tiistaina

Myös muistojen kertojia tarvitaan.

Soila Puurtinen

Millaista on elää veden äärellä, sitä halutaan selvittää haastattelemalla paikallisia ihmisiä.
Millaista on elää veden äärellä, sitä halutaan selvittää haastattelemalla paikallisia ihmisiä.

Millaista oli elää veden äärellä, saaristossa ja rannoilla siihen aikaan, kun matkat vielä taitettiin vain vesiteitse? Tunnetko jonkun, joka muistaa elämää Saimaalla vuosikymmenten takaa? Vai haluatko kenties itse lähteä tallentamaan tarinoita?

Vesj´kansa-hanke kerää aineetonta kulttuuriperintöä entisen Säämingin alueelta. Nyt haetaan vapaaehtoisia kerääjiä ja myös muistojen kertojia.

— Vapaaehtoiset eivät tarvitse ennakko-osaamista, vaan heille on tarjolla tiistaina 7. tammikuuta entisen sääminkiläisen, Helsingin yliopiston dosentin Tapani Innasen ABC-perehdytys. Nimi ABC tarkoittaa sitä, että Innanen kertoo alusta saakka, mitä vapaaehtoisten perinteen kerääjän tulee tehdä, kertoo hankevastaava Kira Boesen.

— Luvassa on todella mielenkiintoinen työ. Haastatteluissa käytetään Innasen laatimaa runkoa, joka on kaikille samanlainen. Kysymykset ovat avoimia, joten haastateltavat saavat kertoa vapaasti muistojaan. Haastattelut nauhoitetaan, ja maakuntamuseo taltioi nauhat. Ne litteroidaan eli kirjoitetaan paperille mahdollisimman pian.

Boesen muistuttaa, että perinteen tallentaminen on erittäin tärkeää työtä.

Tavoitteena on haastatella 24—26 vanhempaan väestöön kuuluvaa, Säämingin vesistöjen alueilla ikänsä tai suuren osan elämästään asunutta henkilöä.

— Meillä on jo tiedossa useita haastateltavia, mutta uusiakin nimiä voi vielä ”ilmiantaa”. Tämän aihealueen kulttuuriperinnön keräystä on tehty tällä seudulla yllättävän vähän, joten nyt on kiire saada muistot talteen jälkipolville.

— Kun kerätty materiaali on taltioitu museoon, voidaan sitä jatkossa käyttää tieteellisessä, taiteellisessa tai dokumentaarisessa tarkoituksessa. Keräämisellä on nyt kiire, jotta tärkeä muistot saadaan vielä talteen.

Kukin haastattelija haastattelee 2—4 henkilöä. Yhden haastattelun arvioitu pituus on 1—1,5 tuntia. Haastattelut toteutetaan haastattelijoiden omien aikataulujen puitteissa tammi—helmikuussa 2020.

— Haastattelua varten tarvitsee haastattelija vain innostuksen asiaan ja nauhoittavan kännykän, sanoo Kira Boesen.

— Haastattelemisesta kiinnostuneet vapaaehtoiset voivat ottaa minuun yhteyttä. Myös vinkkejä mahdollisista haastateltavista otan vielä mielelläni vastaan.

Haastattelijoiden ABC-koulutus on tiistaina 7.1. kello 17 Linnalassa, ilmoittautumiset ja yhteydenotot: Kira Boesen, Vesj’kansa-hanke 044-4918228