Puumalan saarten suosittu pyöräilyreitti laajenee Etelä-Karjalaan — Sarviniemen ja Kyläniemen välillä liikennöi ensi kesänä lautta

Ensimmäisenä kesänä uudelle lautalle tavoitellaan vähintään 500 matkustajaa. Eteläisen Saimaan saaristoreitistä tulee Etelä-Karjalan pyöräilyreittien lippulaiva.

Päivi Virta-Salo

Puumalan saarten suosittu pyöräilyreitti laajenee Etelä-Karjalaan — Sarviniemen ja Kyläniemen välillä liikennöi ensi kesänä lautta

Lautta kuljettaa pyöräilijät Suur-Saimaan selän yli ensi kesänä. Sarviniemen ja Kyläniemen yhdistävä lautta on osa 154 kilometrin eteläisen Saimaan saaristoreittiä. Lisäksi lautta kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä myös pohjoiseen Puumalan saaristoreitille.

Eteläisen Saimaan saaristoreitistä tulee Etelä-Karjalan pyöräilyreittien lippulaiva. Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen uskoo, että Saimaan rantamaisemissa kiemurtelevasta reitistä tulee valtakunnallisesti tunnettu, ja sitä voidaan markkinoida myös kansainvälisille matkailijoille.

Vaikka ostettiin vain kahvia ja jätskiä, niin sekin pyörittää palveluita tarjoavia yrityksiä. — Markus Heinonen

— Miten matkailijat pääsevät Saimaalle? Tämä on yksi lisäpalvelu siihen. Taipalsaaren ja Kyläniemen välinen yhteys tuo Saimaan lähemmäs pyöräilijöitä.

Saimaan saaristoreitti kulkee Lappeenrannasta Taipalsaaren kautta Sarviniemeen. Lauttamatkan jälkeen reitti jatkuu Kyläniemen kautta Ruokolahdelle, Imatralle, Joutsenoon ja takaisin Lappeenrantaan.

Kai Skyttä

Tästä ei pääse polkemalla yli. Kuva on otettu Taipalsaaren Sarviniemessä, vastarannalla häämöttää Kyläniemi. Arkistokuva.
Tästä ei pääse polkemalla yli. Kuva on otettu Taipalsaaren Sarviniemessä, vastarannalla häämöttää Kyläniemi. Arkistokuva.

Tavoitteena vähintään 500 matkustajaa

Reitin taustalla on poikkeuksellinen viiden kunnan yhteistyö. Lappeenrannan lisäksi hankkeessa ovat mukana Imatran kaupunki sekä Taipalsaaren, Ruokolahden ja Puumalan kunnat.

Heinosen mukaan taustalla ovat Puumalan saaristoreitistä saadut hyvät kokemukset. Viime kesänä reitti houkutteli noin 2 000 pyöräilijää kiertämään noin 65 kilometrin rengasreitin Saimaan saaristossa. Heinosen mukaan juuri Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden houkutteli Etelä-Karjalan kuntia mukaan Saimaan pyöräilyreittien kehittämiseen.

Lautta vuokrataan Pidä saaristo siistinä -yhdistykseltä ja sen on tarkoitus liikennöidä etusijassa Sarviniemen ja Kyläniemen välillä. Heinosen mukaan lautta ajaa Etelä-Karjalasta Puumalan Lintusaloon jonkin verran harvemmin, mutta kun väliä liikennöidään, pyöräilijöiden on mahdollista yhdistää Saimaan ja Puumalan saaristoreitit yhdeksi kahdeksikon muotoiseksi lenkiksi. Reittien välisen siirtymän voi ajaa myös maanteitse.

Jokainen kunta sijoittaa vuosittain 5 000 euroa reitin toteuttamiseen. Ensimmäisenä kesänä reittiä käynnistellään ja tavoitteena on saada lautalle vähintään 500 matkustajaa.

Hankkeelle on Heinosen mukaan näytetty vihreää valoa kunnanjohtajatasolla, mutta rahoituspäätökset uupuvat vielä.

— Tämä on äärimmäisen hyvä esimerkki kuntayhteistyöstä, joka menee maakuntarajan yli, ja josta kaikki kunnat hyötyvät. Toivottavasti löytyy lisää vastaavia.

Lippulaivareitti auttaa löytämään loput pyöräilyreitit

Heinosen mukaan Lappeenrannan odotetaan hyötyvän reitistä esimerkiksi yöpymisten muodossa. Saimaan saaristoreitti on niin pitkä, että monet sen kiertäjät todennäköisesti yöpyvät jossain matkan varrella. Viime kesänä itsekin Puumalan saaristoreitin kiertänyt Heinonen kertoo, että reitti tuo asiakkaita muillekin palveluntarjoajille.

— 20 hengen pyöräilijäryhmä kävi samoissa palvelupisteissä. Vaikka ostettiin vain kahvia ja jätskiä, niin sekin pyörittää palveluita tarjoavia yrityksiä.

Etelä-Karjalaan lanseerattiin 15 pyöräilyreittiä keväällä 2018. Nyt Saimaan saaristoreittinä tunnettu reitti kulki silloin nimellä Kyläniemen kierros. Reitin hankalin paikka oli Suur-Saimaan ylitys, joka pyöräilijän oli varattava etukäteen. Nyt lanseerattava lauttayhteys helpottaa reitin kiertämistä huomattavasti.

Markus Heinonen uskoo, että lippulaivareitti auttaa pyöräilijöitä löytämään myös loput Etelä-Karjalan reitit. Reitteihin voi tutustua Etelä-Karjalan retkeilyportaalissa ja kansainvälisen yleisön tavoittaa esimerkiksi Outdoorsfinland -sivusto.

Ulkomaalaisia pyörämatkailijoita Lappeenrannan seudulle saapuu etenkin Venäjältä, mutta Heinosen mukaan myös lentokentän kautta. Tänne houkuttelee esimerkiksi suhteellisen turvallinen liikenne, kun kevyen liikenteen väylää on vilkkaimpien teiden varsilla kymmeniä kilometrejä.

Heinonen lisää, että vaikka nyt puhutaan pyörämatkailusta ja sen kehittämisestä, reitistöstä on iloa myös kuntien asukkaille.

Kommentoidut