Saaristo palaa Savonlinnaan lauantai-iltana – Paluujuhlassa esiintyvät Lipsaset, Viivi-Maria Saarenkylä ja Janne Mustonen

Laiva lähtee Helsingistä tiistaina, matkaan on varattu useampi päivä.

Janne Leinonen

Norrkulla eli s/s Saaristo lähtökunnossa Helsingissä tiistaina. Laivalle pidetään tervetulojuhla Savonlinnan satamassa lauantai-iltana.
Norrkulla eli s/s Saaristo lähtökunnossa Helsingissä tiistaina. Laivalle pidetään tervetulojuhla Savonlinnan satamassa lauantai-iltana.

Savonlinnassa juhlitaan lauantai-iltana höyrylaiva s/s Saariston paluuta kotisatamaan. Savonlinnalainen risteily-yhtiö LP Management Oy osti laivan mereltä alkukesästä.

– Laiva lähtee kohta Helsingistä liikkeelle luottomiehistä kootulla siirtomiehistöllä, kertoo kippari ja toimitusjohtaja Janne Leinonen tiistaina aamupäivällä.

Laiva tuodaan Leinosen mukaan suht tiukalla mutta kuitenkin pelivaraa antavalla aikataululla Savonlinnaan lauantai-illaksi. Merimatkaan on varattu päivä, kanavaan toinen ja siitä Savonlinnaan kolmas.

Laiva on rakennettu Joroisissa 1911 Turun Saaristoon Nauvoon Nagus-nimiseksi. Sieltä se siirtyi jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Helsinkiin ja nimeksi muutettiin Norkulla.

1937 se siirtyi Savonlinna-Sääminkiin yhteysalukseksi ja sai nimen Saaristo. 2000-luvun puolella laiva vietiin taas merelle tekemään tilausristeilyjä. Leinonen osti laivan Helsingin Höyrylaiva Oy:ltä. Summaa hän ei kerro

– Saimaalla laiva tekee sekä maisema- että tilausristeilyjä Savonlinnan satamasta. Tarkoitus on ottaa myös muu Saimaa haltuun ja käydä pilotoimassa muissa Saimaan kaupungeissa.

Savonlinnassa jo seilaavat s/s Savonlinna ja s/s Punkaharju kutsuvieraineen lipuvat paluumuuttajaa vastaan ja saattavat sen satamaan puoli seitsemäksi.

Leinonen muistuttaa, että höyrylaivat ovat keskeinen osa Savonlinnan ja Saimaan kulttuuriperintöä ja ne ovat toimineet taiteen eri muotojen alustana ja kohteena vuosikymmenten ajan. Hän toivoo Saariston paluujuhlaan saapuvan runsaasti yleisöä.

Vapaa yleisötilaisuus Savonlinnan satamassa alkaa s/s Saariston saapumisella noin klo 18.30. Luvassa on nimeämisjuhla, elävää musiikkia ja taikuuttakin. Esiintymässä ovat Lipsaset, Viivi-Maria Saarenkylä ja Janne Mustonen.