Kaupallinen yhteistyö

Turvajärjestelmät suojaavat paljon muultakin kuin varkailta — järjestelmien hinnat tulleet merkittävästi alaspäin viime vuosina

Nykyaikaiset hälytysjärjestelmät osaavat kertoa, ovatko lapset kotona tai onko kodissa syntymässä vesivahinko.Hälytysjärjestelmien suosio kasvaa suomalaiskodeissa.
Vaihtoehtoja on paljon, joten hälytysjärjestelmien ja -palveluiden vertailu
kannattaa ennen lopullista ostopäätöstä.
Hälytysjärjestelmien suosio kasvaa suomalaiskodeissa. Vaihtoehtoja on paljon, joten hälytysjärjestelmien ja -palveluiden vertailu kannattaa ennen lopullista ostopäätöstä.

Vielä kymmenen vuotta sitten koteihin hankittiin valvontajärjestelmiä lähinnä murtovarkaiden varalta. Nykyisin järjestelmien odotetaan suojelevan kotia murtojen lisäksi monenlaisilta muiltakin vahingoilta.

Antureiden kautta pystytään estämään esimerkiksi vesi- ja vuotovahinkoja sekä seuraamaan lämpötilanvaihteluja, kertovat kotien hälytysjärjestelmiä ja niihin liittyviä palvelukokonaisuuksia tarjoavien Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta ja Kotihälytin.fi:n tuotepäällikkö Ari-Pekka Virtanen.

– Kehitys on mennyt huimasti eteenpäin. Etenkin langaton tekniikka mahdollistaa aiempaa selvästi monipuolisemman seurannan ja älypuhelinsovellusten kautta kodin toimintoja voidaan hallinnoida mistä tahansa, Ranta kertoo.

Rannan ja Virtasen mukaan hälytys- ja valvontajärjestelmiä hankitaan erityisesti lapsiperheisiin, joissa lapset liikkuvat jo itsenäisesti kouluun ja harrastuksiin.

Uusien palveluiden myötä vanhemmat voivat esimerkiksi katsoa suoraan älypuhelimesta, ovatko lapset tulleet kotiin tai jos lapsen avaimet ovat unohtuneet kotiin, ovet voidaan avata etänä, koodilla tai sormenjäljen perusteella. Älypistorasioitakin voidaan ohjata etänä.

Hälytysjärjestelmät tuovat paljon turvaa myös iäkkäiden arkeen, Virtanen muistuttaa.
– Esimerkiksi hätätilanteessa apua voi hälyttää vain yhtä nappia painamalla tai omaiset voivat seurata etänä, että vanhuksen kotona on kaikki hyvin.

 

Langaton järjestelmä  sopii kaikkialle

Molemmat asiantuntijat kannustavat uuden talon rakentajia tutustumaan jo ennen suunnitteluvaiheen alkamista, millaisia hälytys- ja valvontajärjestelmiä on tarjolla. Se voi säästää rakentajalta selvää rahaa ja aikaa.

– Toisinaan koteihin suunnitellaan esimerkiksi turhaan kallis langallinen hälytysjärjestelmä, vaikka langaton olisi nopeampi ja helpompi tapa järjestää valvonta, Ranta huomauttaa.

Langaton valvontajärjestelmä voidaan asentaa helposti myös vanhaan taloon, sillä laitteistot eivät vaadi esimerkiksi kotelointia tai kaapeleita.

– Ylimääräisiä remonttikuluja ei siis tule. Pääyksikölle riittää yksi pistorasia, Virtanen toteaa.

Omaan kotiin sopivaa järjestelmää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että järjestelmä on päivitettävissä ja täydennettävissä tarpeen mukaan. Vaarojen torjunnan lisäksi järjestelmillä voidaan nykyisin säätää esimerkiksi valaistusta ja lämmitystä etänä.

– Vaikka tällaisia ominaisuuksia ei hankintahetkellä kokisi tarvitsevansa, voi mieli muuttua myöhemmin. Silloin on hyvä, jos entinen laitteisto mukautuu uusiin palveluihin, Ranta sanoo.

 

Koko koti turvaan älypuhelimen hinnalla

Virtanen ja Ranta uskovat, että hälytys- ja valvontajärjestelmien käyttö kasvaa lähivuosina voimakkaasti suomalaiskodeissa.

Suomessa hälytyskeskuksen valvontaan liitettyjä hälytysjärjestelmä on vasta noin viidessä prosentissa koteja, mutta esimerkiksi Ruotsissa joka viides ja Norjassa lähes joka kolmas koti on jo valvottu.

– Kalliilla rakennetuista ja ylläpidetyistä kodeista halutaan pitää entistä parempaa huolta. Hälytyskeskuksen valvontaan liitetty hälytysjärjestelmä tuo ennen kaikkea mielenrauhaa, Ranta sanoo.

Hankintakynnystä laskee myös se, että järjestelmiin liittyvät kustannukset ovat tulleet merkittävästi alaspäin viime vuosina. Markkinoilta löytyy keskenään hyvin erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden vertailu kannattaa ennen ostopäätöstä.

– Hälytysjärjestelmää valitessa kannattaa ottaa selvää, miten hälytysjärjestelmä käytännössä toimii ja mitä palveluita siihen kuuluu. Jos järjestelmä ei ole esimerkiksi liitetty 24/7 toimivaan hälytyskeskukseen, avun saaminen hädän hetkellä on täysin kiinni siitä, oletko itse puhelimen äärellä, Ranta huomauttaa.

Hinnat lähtevät yleensä muutamasta sadasta eurosta ylöspäin. Osa palvelupaketeista on hinnoiteltu kiinteällä kuukausimaksulla, joka sisältää kaiken laitteistoista hälytyskeskus- ja vartiointipalveluihin.

– Kustannukset ovat suhteessa hyvin maltillisia, jos miettii, että koko kodin suojaaminen voi maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin yksi älypuhelin, Virtanen vertaa.

Vaikka koteja pystytään valvomaan tekniikan avulla entistä tehokkaammin, ihmissilmää tarvitaan edelleen lopulliseen huolenpitoon, sanoo Verisuren Ranta.

– Aina, kun hälytys tulee, ihmisen on arvioitava, millaista apua kodissa tarvitaan. Koulutettu asiantuntija osaa arvioida tilanteen nopeasti ja välittää paikalle oikean avun, oli se sitten vartija, poliisi tai putkimies.