Kaupallinen yhteistyö | SAMIedu

Ijäksen perheessä juhlitaan tänä keväänä, kun sekä äiti että tyttäret valmistuvat lähihoitajiksi

Linda, Ritva ja Janita Ijäs valmistuvat kukin tänä keväänä SAMIedusta lähithoitajaksi — kullakin koulutuspolku ammattiin on ollut erilainen.

Antti Tolvanen / SAMIedu

Linda, Ritva ja Janita Ijäs valmistuvat kevään aikana lähihoitajiksi SAMIedusta. Polut ovat erilaisia, mutta lopullinen maali sama.

Eipä arvannut Ritva-äiti aloittaessaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon lähihoitaja-opinnot kesällä 2015, että vajaan kolmen vuoden päästä Ijäksen perheestä valmistuu kolme lähihoitajaa.

Kuinkas tässä näin kävi?

Ritva-äiti oli työskennellyt parikymmentä vuotta virikeohjaajana. Tyttäret olivat vierailleet pienestä pitäen äidin työpaikalla ”valkeita mummoja” tapaamassa. Taisipa tulla ammatinvalinta tehdyksi heillä jo niinä vuosina.

Vuodet vierivät, äidin työ muuttui, ja Hopearannan palvelutalosta tarjottiin mahdollisuutta opiskella lähihoitajaksi oppisopimuksella.

Ritva kokee koulutusvuodet mielenkiintoisiksi: hän sai paljon lisätietoa monien asukkaiden tilanteeseen. Samalla löytyivät selitykset moneen viriketyöntekijänä vieraaksi jääneeseen asiaan. Ritva valmistui lähihoitajaksi maaliskuussa, työt jatkuvat Hopearannassa.

Keväällä lähihoitajaksi, syksyllä ylioppilaaksi

Linda haki peruskoulun 9-luokalla opiskelemaan lähihoitajaksi, ja samalla hän ilmoitti halukkuutensa myös lukio-opintoihin. Opiskelupaikka aukeni syksyksi 2015, ja opinnot alkoivat alusta lähtien tavoitteena kaksoistutkinto.

Lähihoitajaksi Linda valmistuu 1.6. ja ylioppilaslakki on tavoitteena painaa päähän viimeisten kirjoitusten jälkeen tulevana syksynä.

Ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen yhdistäminen on tuonut vaihtelua opiskeluun. Välillä Lindalla on ollut lukiojaksoja, välillä ammatillisia opintoja ja toisinaan molempia yhtä aikaa. Kaikki tämä on onnistunut, koska hän on vastuullisesti kantanut huolta opinnoistaan.

SAMIedun ja Lyseon lukion yhteinen opintokoordinaattori on auttanut opintojen suunnittelussa. Linda kokee, että parasta hänen opinnoissaan on ollut kaksoistutkintohaaveiden toteutuminen sekä opintojen vaihtelevuus ja monipuolisuus.

Ensin ylioppilaaksi, sitten lähihoitajaksi

Janitan tie vei peruskoulusta lukioon ja lukion jälkeen SAMIeduun, jossa hän aloitti opinnot syksyllä 2016. Ensimmäisen opiskelutalven aikana Janita oli työssä oppimassa Kerimäen vanhainkodissa.

Siellä nuoren naisen asenne, taidot ja halu oppia huomattiin ja häneltä kysyttiin kiinnostusta siirtyä oppisopimustyösuhteeseen. Siirtyminen onnistui helposti. Janita kokee oppivansa parhaiten työtä tekemällä.

Teoriaopinnoissa Janita on käynyt Humaniassa äidin kanssa samoina päivinä. Alan kirjoja on täytynyt lukea vapaa-ajalla. Janita valmistui lähihoitajaksi huhtikuun lopussa ja työt jatkuvat Kerimällä.

Kotona on keskusteltu työasioista

Kolmen perheenjäsenen opiskelu samaan tutkintoon yhtä aikaa on ollut antoisa kokemus kaikille. Kehittävää vuoropuhelua ammatillisista asioista on käyty kotona paljon.

Ritva-äidin mukaan yhteinen opiskeluaika on ollut rikasta aikaa hänelle ja tyttärille. Nyt on juhlan aika, valmistumisia vietetään tänä keväänä pienimuotoisesti perheen kesken.

SAMIedu