Kaupallinen yhteistyö | K-Supermarket Eväskellari

Murea liha kruunaa juhlapöydän – näin paistat täydelliset pippuripihvit isälle!

Maukas ja murea liha kuuluu loppuvuoden juhlapöytään. Katso tästä savonlinnalaisen K-Supermarket Eväskellarin ruokamestarin Tomi Punnosen selkeät ohjeet pihvinpaistoon!

Murea liha kruunaa juhlapöydän – näin paistat täydelliset pippuripihvit isälle!

Pyhäinpäivä, isänpäivä, itsenäisyyspäivä. Loppuvuodelle riittää juhlapäiviä, jolloin tekee mieli laittaa tavallista parempaa ruokaa.
Mehevä liharuoka sopii erinomaisesti kylmeneviin päiviin ja tuo juhlavuutta ruokailuun, sanoo savonlinnalaisen K-Supermarket Eväskellarin ruokamestari Tomi Punnonen.

Liharuoat ovat pitäneet Punnosen mukaan hyvin pintansa, vaikka kasvisruokabuumista onkin puhuttu paljon.
- Perinteisen porsaan ja naudan rinnalle on tullut karitsanliha, jota syödään nykyisin muulloinkin kuin syksyllä ja pääsiäisenä, Punnonen kertoo.

Varaa ruokaa riittävästi

Liharuokaa valitessa on ensimmäisenä hyvä miettiä, kuinka paljon ruoanlaittoon on aikaa ja kuinka monelle ruokaa pitää olla tarjolla.

Jos päivällispöytään on tulossa kerralla suurempi joukko ruokailijoita, Punnonen neuvoo tekemään sisä- tai paahtopaistia. Pihvien paistaminen monelle ruokailijalle voi olla kotikeittiössä hankalaa, mutta paisteista saa helposti paljon syötävää. Paistiin sopii hyvin esimerkiksi possun-, naudan- tai riistanliha.

Tärkeintä on varata lihaa tarpeeksi ruokailijaa kohti.
Määrä riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon muita tarjottavia on, minkäikäisiä ruokailijat ovat ja kuinka pitkään ruokapöydässä on tarkoitus viipyä.
-Mikään ei ole niin noloa, jos ruoka loppuu kesken tai sitä joutuu säännöstelemään. Siksi kannattaa aina ottaa ainakin tuplamäärä. Tähteitä voi syödä hyvin seuraavillakin aterioilla, Punnonen muistuttaa.

Syksy on herkullisten liharuokien aikaa. K-Supermarket Eväskellarin ruokamestari Tomi Punnonen kannustaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuja.

Takuumureaa, marmoroitua, rotukarjaa

Lihaa valitessa kannattaa muistaa joitakin nyrkkisääntöjä.

Kirkas, kaunis väri kertoo yleensä lihan tuoreudesta. Naudanlihan on hyvä olla takuumureaa, jolloin sitä on mureutettu noin kahdeksan viikon ajan.
- Liian tuore liha voi olla sitkeää, Punnonen selittää.

Oikein hyvää naudanlihaa kaipaaville oikea valinta on rotu- eli pihvikarjan liha. Punnosen mukaan liharotuiset naudat on jalostettu nimenomaan maukkaan lihan tuottajiksi, joten lihassa on selvä makuero.
Rotukarjan lihaa saa hyvin myös kotimaisena. Eväskellarin lihatiskiltä löytyy Savo-Karjalan alueella tuotettua ylämaankarjan lihaa, joten lihan matka pellolta pöytään on lyhyt.
Punnonen itse valitsee mieluiten kotimaista lihaa sen laadun ja tuotannon jäljitettävyyden takia.
- Ja tietysti sekin on tärkeää, että eurot jäävät tänne.

Joistakin asioista voi tinkiä ilman, että makuelämys kärsii suuresti.
- Esimerkiksi sisäfileetä pidetään parhaana lihana, mutta myös edullisemmasta ulkofileestä saa oikein oivallista ruokaa. Marmoroitunut liha on mureaa, mutta sitä saa harvoin, eikä maussa yleensä huomaa juuri eroa, Punnonen luettelee.

Hyvän lihan rinnalle kannattaa tehdä lisäkkeet satokauden tuoreista aineksista. Punnonen suosittelee esimerkiksi uunissa paahdettuja tai höyrytettyjä juureksia ja kasviksia.
- Mausteita voi laittaa maltillisesti, jotta lihan ja kasvisten hyvät perusmaut erottuvat.

Jos liha tai sen lisukkeet tuottavat päänvaivaa, Punnonen kannustaa kysymään rohkeasti neuvoja ja ideoita kaupan henkilökunnalta. Eväskellarissa vietetään 9.–11.marraskuuta pihvipäiviä lähestyvän isänpäivän kunniaksi, joten tarjolla on paitsi ohjeita myös erityisen hyvä valikoima laadukasta lihaa.
- Suomessa ollaan vielä ehkä hiukan ujoja kysymään apua. On aina mukava huomata, kuinka ennakkoluulottomasti asiakkaat kokeilevat uusia juttuja, kun niistä vain kertoo, Punnonen hymyilee.

Pippuripihvin voi maustaa joko ennen tai jälkeen paistamisen. Mausteet voi hieroa pelkästään pihvin ulkoreunoille tai koko pihviin.

Ruokamestari Tomin täydelliset pippuripihvit

1. Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Jos lihan laittaa jääkaappikylmänä pannulle, pannu jäähtyy liikaa. Tällöin paistuminen hidastuu, lihasta haihtuvat nesteet ja pihvistä tulee kuiva.

2. Liha leikataan aina syitä vasten. Sisäfileessä leikkaus tehdään pystysuoraan, ulkofileessä hiukan vinoittain. Pyyhi lihasta ylimääräiset nesteet pois talouspaperilla. Voit maustaa pihvin suolalla ja pippurilla tässä vaiheessa tai vasta paistamisen jälkeen. Jos paistat pihvit mausteineen, niiden maku on hieman miedompi.

3. Lämmitä paistinpannu niin kuumaksi kuin mahdollista. Paistaminen onnistuu niin valurauta- kuin teflonpannullakin. Voit käyttää paistamiseen voita tai öljyä oman maun mukaan. Pinnoitetulle pannulle et tarvitse välttämättä lainkaan rasvaa.

4. Laita pihvi tai pari pannulle ja käännä liesi pykälän pienemmälle teholle. Älä laita pannulle kerralla liikaa lihaa, sillä tällöinkin vaarana voi olla pannun liiallinen jäähtyminen.

5. Sitten tärkein: anna lihan paistua rauhassa! Kääntely, kurkistelu ja heiluttelu jäähdyttää pihviä ja voi tehdä siitä kuivan.

6. Pihvi on paistunut mediumiksi, kun lihasnesteet alkavat helmeillä pihvin keskellä. Kypsän pihvin saat, kun jatkat paistamista tästä vielä noin 30–60 sekuntia.

7. Käännä pihvi ja paista toista puolta yhtä pitkä aika kuin ensimmäistä puolta.

8. Nosta kypsä pihvi pannulta ja pihvin levähtää muutama minuutti kannen tai folion alla ennen tarjoilua.

9. Tarjoile pihvi esimerkiksi valkosipulikermaperunoiden ja karpalokastikkeen kanssa.

Aholahdentie 8, 57710 Savonlinna, puh. 044 7727 270
Palvelemme MA-pe 7-21, la 8-21 ja SU 10-21.