Kaupallinen yhteistyö | Isännöinti Taloluotsi Oy

Kinkkurasva viemärissä voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon — katso savonlinnalaisisännöitsijän kolme vinkkiä turvalliseen jouluun

Joulu sujuu mukavasti, kun kinkkurasvat eivät mene viemäriin, palohälyttimet toimivat ja jätteet lajitellaan asianmukaisesti, muistuttaa savonlinnalaisen Isännöinti Taloluotsin toimitusjohtaja Teemu Tiainen.

Isännöinti Taloluotsin toimisto sijaitsee Savonlinnan Tulliportinkadulla.
Isännöinti Taloluotsin toimisto sijaitsee Savonlinnan Tulliportinkadulla.

Joulu on suomalaisille perinteisesti kotikeskeinen juhla: kotona laitetaan paljon ruokaa, kyläillään ja vietetään aikaa perheen ja läheisten kesken.

Siksi kodin turvallisuuteen ja viihtyisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota muutenkin kuin kotia koristelemalla, sanoo savonlinnalaisen Isännöinti Taloluotsin toimitusjohtaja Teemu Tiainen.

- Koti on meille kaikille se tärkein paikka, joten kodista kannattaa pitää huolta myös juhla-aikaan. Joulunviettoon liittyy monia asioita, jotka vaikuttavat myös kodin turvallisuuteen ja asumisen sujuvuuteen. Niistä huolta pitämällä joulunviettokin sujuu mukavasti, Tiainen muistuttaa.

Katso Tiaisen kolme vinkkiä turvalliseen ja mutkattomaan jouluun!

Vie kinkkurasva keräykseen tai jätteisiin – viemärissä se tekee jopa tuhansien eurojen laskun

Kinkunpaistorasva on kastikkeen höysteenä herkullista, mutta viemäri ei siitä pidä. Rasva nimittäin jähmettyy kovaksi jäähtyessään ja voi aiheuttaa pahan tukoksen.

Tiaisen mukaan ahkerasta tiedotuksesta huolimatta rasvoja ja ruoantähteitä päätyy edelleen viemäreihin. Niitä poistetaan pääasiassa huuhtomalla, jolloin säiliöautosta ajetaan vettä tietyllä paineella viemäristöön. Pahimmassa tapauksessa huuhtelu voi aiheuttaa isoja lisäongelmia, jos viemäri ei kestäkään vedenpainetta.

- Vaikka pelkkä huuhtelu riittäisi, siitä ei selviä satasilla, vaan käytännössä se on aina tuhansien eurojen lasku taloyhtiölle, Tiainen muistuttaa.

Kinkkurasvoille oikea paikka on joko biojäte, sekajäte tai Kinkkutemppu-keräys, johon tuoduista rasvoista tehdään polttoainetta. Jähmettyneen rasvan voi viedä biojätteeseen sanomalehteen käärittynä tai sekajätteeseen tyhjään maitopurkkiin pakattuna.

Kinkkutemppu-keräykseen rasvat otetaan vastaan niin ikään maito- tai mehupurkkiin pakattuna. Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta kinkkutemppu.fi. Savonlinnassa rasvoja voi viedä muun muassa K-Citymarketilla olevaan keräyspisteeseen.

Yhden kinkun paistinrasvoilla henkilöauto liikkuu jopa kolme kilometriä. Nyt kolmatta kertaa järjestettävän keräyksen tavoitteena on saada mukaan 300 000 suomalaista kotitaloutta. Tiainen haastaakin mukaan kaikki taloyhtiöt asukkaineen rasvakeräykseen.

- Tässä voi tehdä samalla kertaa palveluksen sekä luonnolle että omalle kodille.

Tarkista palovaroittimet ja vahdi kynttilöitä

Vanhan mainoksen mukaan palovaroitin on halpa henkivakuutus, ja sanonta pitää edelleen paikkansa. Tiainen kannustaa testaamaan palovaroittimen toiminnan kuukausittain ja nyt erityisesti ennen joulua, kun kodeissa poltetaan kynttilöitä, tehdään ruokaa, saunotaan ja käytetään paljon sähkölaitteita.

Usein palovaroittimet tarkistetaan taloyhtiöissä mittareiden lukemisen yhteydessä, mutta asukkaiden kannattaa tarkistaa ne säännöllisesti myös itse, Tiainen neuvoo.

- Vaikka paloturvallisuus kuuluu sinällään taloyhtiön vastuulle, jokainen asukaskin voi tehdä sen eteen hyvin paljon itse.

Tärkeää on esimerkiksi se, että kynttilöitä ei jätetä koskaan palamaan vartioimatta. Myös sähkövalojen ja muiden laitteiden toimintaa kannattaa seurata ja huolehtia, että niitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

Sauna ei ole pyykinkuivatuspaikka joulunakaan.

- Normaalilla huolellisuudella ja ennakoinnilla estää monta isompaa vahinkoa syntymästä, Tiainen sanoo.

Kierrätä joulujätteet – säästä luontoa ja rahaa

Jouluna kodeissa syntyy tavallista enemmän jätettä: ruoantähteitä, lahjapapereita, lelupaketteja ja paljon muuta arjesta poikkeavaa.

Tiaisen mukaan oikea jätteiden lajittelu säästää paitsi luontoa myös rahaa. Tänä vuonna esimerkiksi pakkausmuovienkeräys on kasvanut huomattavasti taloyhtiöissä.

- Se on todella hieno juttu. Aika usein ainakin yksi taloyhtiön sekajäteastia on voitu korvata pakkausmuovijäteastialla, joten keräyksen järjestäminen ei vaadi taloyhtiöltäkään mitään lisäjärjestelyitä, Tiainen kertoo.

Jouluna syntyvien jätteiden oikeat lajitteluohjeet voi katsoa taloyhtiön ohjeista tai esimerkiksi jäteyhtiön verkkosivuilta.

Isännöinti Taloluotsi Oy

Isännöinti Taloluotsi Oy syntyi lokakuussa 2018, kun se osti Isännöintipalvelu Isarvo Oy:n Savonlinnan liiketoiminnan. Yrityksen juuret ovat siis jo 1980-luvulla.

Taloluotsi on kokonaan henkilökunnan omistama paikallinen isännöintiyhtiö, joka palvelee sekä asuin- että liikekiinteistöjen isännöinnissä.

Yritys työllistää tällä hetkellä kahdeksan isännöintialan ammattilaista.

Katso lisää osoitteesta www.taloluotsi.fi.

IsännöintiTaloluotsi_1.jpg