Kaupallinen yhteistyö | Saimaan amk

Ilona Vigren opiskeli liiketaloutta, jotta koko maailma olisi avoin

Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut Ilona Vigren kiittelee monipuolisista opinnoista saatuja tiimityötaitoja, jotka ovat osoittautuneet työelämässä erityisen arvokkaiksi.

Ilona
Vigrenin elämä on nyt Ruotsissa, mutta muutaman vuoden kuluttua se voi olla jo
jossain ihan muualla. Valitsin liiketalouden, sillä sitä tarvitaan kaikkialla,
Vigren sanoo.
Ilona Vigrenin elämä on nyt Ruotsissa, mutta muutaman vuoden kuluttua se voi olla jo jossain ihan muualla. Valitsin liiketalouden, sillä sitä tarvitaan kaikkialla, Vigren sanoo.

Tukholmassa digitaalisen markkinoinnin strategiakonsulttina työskentelevällä Ilona Vigrenillä on tavoite. Keskeinen osa sitä on maantieteellisestä sijainnista riippumaton työpaikka tai oma yritys.
- Jossain vaiheessa haluan työskennellä entistä globaalimmin, vapaammin ja joustavammin.

Juuri nyt elämä on kuitenkin Ruotsissa, jonne kouvolalaislähtöinen Vigren päätyi Lappeenrannan ja Helsingin kautta.

Eväät maailmanvalloitukseen Vigren hankki Saimaan ammattikorkeakoulun Lappeenrannan yksiköstä, jossa hän aloitti opiskelut heti ylioppilaaksi päästyään vuonna 2010. Opintosuunta kirkastui hiljalleen lukiovuosien aikana.
- Minulla ei ollut mielessä mitään tiettyä alaa, jota olisin ehdottomasti halunnut opiskelemaan, joten mietin, mitkä opinnot pitäisivät ovet avoinna mahdollisimman moneen. Päättelin, että liiketaloutta tarvitaan joka paikassa ja olin myös kiinnostunut yrittäjyydestä, joten se tuntui oikealta ratkaisulta.

Oikea yritys opetti paljon

Vigrenin tavoitteena oli opiskella kansainvälisessä ilmapiirissä, englanniksi ja käytännönläheisesti.

Kaikki kriteerit täyttyivät Saimaan ammattikorkeakoulun tarjoamassa englanninkielisessä Bachelor of Business Administration -tutkinnossa, Vigren sanoo nyt.

Opintojen ensimmäinen vuosi opiskellaan yhteisiä perusopintoja, jonka jälkeen opiskelijat päättävät, mihin osa-alueisiin he haluavat syventyä.
- Valitsin itse markkinoinnin ja yrittäjyyden, koska oli niistä eniten kiinnostunut. Ensimmäisen vuoden perusopinnoista saa kuitenkin hyvän yleiskuvan monista eri asioista kuten juridiikasta tai laskentatoimesta, Vigren kertoo.

Vigren pitää opintojen kenties parhaana antina opintoihin kuuluvan oikean yrityksen pyörittämistä. Opiskelijoiden muodostama osuuskunta tuotti 2,5 vuoden ajan muun muassa erilaisia markkinointipalveluita toisille yrityksille.
- Siinä yhdistyi heti teoria ja käytäntö. Työskentely oli itsenäistä, mutta myös hyvin vastuullista. Vaikea kuvitella mitään muuta opiskelumuotoa, jossa oppisi yhtä tehokkaasti soveltamaan opittua käytännönelämään, Vigren sanoo.

Opiskelut kietoutuivat paljon erilaisten projektien ja tiimien ympärille.
- Niissä oppi kohtaamaan erilaisia ihmisiä, olemaan osa tiimiä ja myös johtamaan ryhmiä. Vasta jälkikäteen on huomannut, kuinka paljon niistä taidoista on ollut hyötyä omassa työelämässä, Vigren kiittelee.

Opiskelijaelämää Lappeenrannassa Vigren kehuu myös mukavan virkeäksi. Hän osallistui itse aktiivisesti muun muassa opiskelijakunnon toimintaan.
- Kannustan kaikkia opiskelijoita aktiivisuuteen, sillä vapaa-ajan toimintakin valmentaa työelämään monella tavalla. Ja onhan se opiskeluaika muutenkin monella tapaa nuoren ihmisen elämän parasta aikaa, Vigren naurahtaa.

Työelämä vaatii jatkuvaa kehittymistä

Opintojen jälkeen vuonna 2013 Vigren suuntasi Helsinkiin erilaisia digitaalisen markkinoinnin palveluita tarjoavan Avauksen palvelukseen.

Reilu vuosi sitten Vigrenille avautui mahdollisuus lähteä työskentelemään Ruotsiin Tukholmaan, jonne työnantaja perusti uuden toimipisteen.
- Minä ja poikaystäväni halusimme molemmat töihin ulkomaille, joten muuttoa ei tarvinnut pitkään miettiä. Tosin ainakaan nykyisin Tukholmassa ei tunne edes olevansa ulkomailla, Vigren hymyilee.

Vigren suorittaa tällä hetkellä työn ohessa kauppatieteiden maisteriopintoja. Niitä hän kutsuu ensisijaisesti kehittäväksi harrastukseksi.
- Minulla ei ole tutkintotavoitteita, vaan näen kaikki opinnot itseni ja oman uran kehittämisenä. Nykyaikainen työelämä vaatii sitä, että on jatkuvasti valmis ja innostunut oppimaan uutta. Sitä korostettiin myös ammattikorkeakoulusta ja koen, että sain siihen erittäin hyvät valmiudet opinnoista, Vigren sanoo.

Ruokolahdelta töihin jättiyhtiöön Amsterdamiin – Inka Laukkanen opiskeli kansainväliseksi Imatralla

Ruokolahtelaislähtöinen Inka Laukkanen haaveili kansainvälisestä urasta. Opinnot Saimaan ammattikorkeakoulussa johdattivat hänet Saksan ja Englannin kautta Hollantiin luomaan uraa kansainvälisessä hotellivarausyhtiössä.Inka
Laukkanen muistelee mielellään opiskeluaikoja Imatralla. Monen opiskelukaverin
kanssa pidetään edelleen tiiviisti yhteyttä, Laukkanen sanoo.
Inka Laukkanen muistelee mielellään opiskeluaikoja Imatralla. Monen opiskelukaverin kanssa pidetään edelleen tiiviisti yhteyttä, Laukkanen sanoo.

Kielet, kulttuurit ja matkustelu ovat aina kiehtoneet ruokolahtelaislähtöistä Inka Laukkasta. Siksi hänen ei tarvinnut ylioppilaaksi ja merkonomiksi valmistuttuaan vuonna 2006 empiä pitkään urasuunnitelmiaan.
- Halusin opiskella kansainvälisessä ilmapiirissä ja päätyä kansainväliselle uralle. Matkailu oli ykkösvaihtoehtoni, sillä olin jatko-opiskelupaikkaa hakiessani erityisen kiinnostunut työskentelemään lentoyhtiössä tai hotellialalla, Laukkanen kertoo.

Kriteerit täyttävä opiskelupaikka löytyi lopulta yllättävän läheltä, sillä Imatralle Saimaan ammattikorkeakouluun oli juuri tuolloin perustettu kansainvälinen restonomiohjelma.
- Imatra oli ykkösvalintani haussa, vaikka hain myös muihin matkailun ja kansainvälisen kaupan AMK-paikkoihin ympäri Suomen, Laukkanen sanoo.

Opinnot täyttivät odotukset

Opiskelu Imatralla oli monella tapaa hyppy tuntemattomaan, Laukkanen muistelee nyt yli kymmenen vuotta opiskelujen aloittamisesta.
- Olin silloin 18-vuotias ja ensimmäistä kertaa tekemisissä monien eri kansallisuuksien kanssa. Opiskelijoita oli muun muassa Etelä-Afrikasta, Espanjasta, Kiinasta, Venäjältä ja Ranskasta ja kaikki opiskelu tapahtui tietenkin englanniksi.

Vaikka moni asia oli uutta, Laukkasen mukaan opiskelusta, opettajista, kursseista ja koko koulun ilmapiiristä on jäänyt mieleen erittäin lämpimät muistot.

Hänen kokemuksensa perusteella koulutus antoi hyvät lähtökohdat ulkomailla työskentelyä varten.
- Kansainvälisessä ryhmässä opiskelu opetti toimimaan eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa ja englanniksi työskentely sujui työelämään lähtiessä luonnollisesti. Opinnot antoivat hyvän pohjan ja teorian, mutta tietenkin eniten oppii aina työtä tehdessä.

Ulkomailla opiskelu avarsi maailmaa

Erityisen hyödyllisenä ja avartavana osana opiskelua Laukkanen pitää työharjoittelu- ja vaihto-opiskelujaksoja. Hän itse lähti Erasmus-ohjelman kautta vaihto-oppilaaksi Saksaan ja työharjoitteluun hotelliin Englantiin.
- Vaihtoa tuettiin todella hyvin ja esimerkiksi Saksassa käydyt kurssit sai hyväksiluettua osaksi opintoja Suomessa, joten vaihto ei hidastanut valmistumista, Laukkanen kiittelee.

Kun opiskelut olivat Imatralla opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmiit, Laukkanen lähti takaisin maailmalle. Opiskeluaikaiset haaveet työstä lentoyhtiössä toteutuivat Air France-KLM:n palveluksessa Amsterdamissa.
Laukkasen mukaan matkailualan koulutuksesta oli iso apu työpaikan saamisessa.
- Tein lentoyhtiössä hyvin monenlaisia töitä asiakaspalvelusta uusien työntekijöiden kouluttamiseen.

Päivääkään ei ole tarvinnut katua

Nykyisin 30-vuotias Laukkanen työskentelee Hollannissa hotellivarauksia välittävällä Booking.comilla, jonka pääkonttori on Amsterdamissa.

Laukkanen on viiden vuoden aikana työskennellyt talous-, IT- ja markkinointiosastoilla.
- Ensimmäisinä vuosina tein yhteistyötä Helsingin-toimistomme kanssa, sillä hoidin kaikkien Suomen hotellien laskutuksen, mutta viime vuodet olen työskennellyt lähinnä viestinnässä ja tapahtumien järjestämisessä.
- Olen muun muassa toista kertaa mukana järjestämässä yrityksemme vuosittaista tapahtumaa, johon tulee tänä vuonna lähes 8000 henkilöä, Laukkanen paljastaa.

Kansainvälisessä yrityksessä työskentelyä Laukkanen kuvailee nopeatahtiseksi ja erittäin kiinnostavaksi: yrityskielenä on englanti, työntekijöiden keski-ikä on 32 vuotta ja työntekijät edustavat noin sataa kansallisuutta.

Laukkanen sanoo, että ulkomaille muutto oli hyvä päätös. Amsterdam tuntuu nykyisin kodilta ja hollannin kieli sujuu ongelmitta.
- Alku oli tietenkin haastavaa, kun kaikki oli uutta kielestä ja kulttuurista terveysjärjestelmään. Oppiminen tapahtui usein kantapään kautta. Ulkomailla asuminen kuitenkin opettaa myös asennoitumaan haasteisiin positiivisesti ja ilman tukiverkon apua oppii nopeasti itsenäiseksi.
- Näitä taitoja tarvitaan myös työelämässä, Laukkanen huomauttaa.