Kaupallinen yhteistyö | Ammattiopisto SAMIedu

Ammattiopisto SAMIedussa kaadetaan vanhoja uskomuksia – opinnot voi aloittaa milloin vain, eikä koulunpenkillä tarvitse istua, jos osaamisen hankkii muualta

Ammatillisen koulutuksen uudistus toi SAMIeduun entistä joustavammat opinnot. Opinnot voi aloittaa joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa ja ne suunnitellaan aina opiskelijan nykyisen osaamisen mukaan.

Ammattiopisto SAMIedussa kaadetaan vanhoja uskomuksia – opinnot voi aloittaa milloin vain, eikä koulunpenkillä tarvitse istua, jos osaamisen hankkii muualta

Ammatillisen koulutuksen reformista on puhuttu julkisuudessa paljon, mutta uudistuksen käytännön vaikutukset ovat monille edelleen hämärän peitossa.

Monelle uusi tieto on esimerkiksi se, että jatkuvan haun kautta kuka tahansa voi aloittaa ammattiopinnot melkein milloin tahansa, sanoo Ammattiopisto SAMIedun rehtori Jukka Mustonen.

- Aika sitkeässä elää mielikuva siitä, että tänne tullaan opiskelemaan vain suoraan peruskoulusta yhteishaun kautta ja että opinnot kestävät aina väistämättä useita vuosia.

- Kumpikaan näistä ei pidä paikkaansa, vaan opinnot ja niiden aloittaminen ovat nykyisin hyvin joustavia ja ne suunnitellaan aina opiskelijan kanssa yhdessä, Mustonen toteaa.

Joka kuukausi pääsee aloittamaan

Yhteishaku on toki edelleen voimissaan, mutta se ei ole enää läheskään suosituin reitti opintoihin. Esimerkiksi tänä vuonna SAMIedussa aloitti opintonsa noin 200 yhteishaun kautta tullutta opiskelijaa, mutta niin kutsutun jatkuvan haun kautta otettiin sisään yli tuplasti enemmän eli lähes 500 opiskelijaa.

Jatkuva haku tarkoittaa kirjaimellisesti koko ajan käynnissä olevaa hakua ja myös jatkuvia valintoja: opiskelemaan haluavat jättävät hakemuksen, heidät kutsutaan haastatteluihin ja opinnot voi yleensä aloittaa niiden jälkeen hyvin nopeasti.

- Ensi vuonna meillä voi aloittaa opiskelut käytännössä joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina heinäkuuta lukuun ottamatta. Olemme siis aidosti aina auki ja meille ovat tervetulleita kaikki taustasta tai edeltävästä koulutuksesta riippumatta, Mustonen painottaa.

Ammattiopisto SAMIedussa voi suorittaa ammatillisia perustutkintoja sekä usein työn ohessa tehtäviä ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Reformin myötä opiskelu on Mustosen mukaan selvästi aiempaa joustavampaa ja monimuotoisempaa.

- Kaikki lähtee siitä, että opiskelijan aiempi koulutustausta, osaaminen ja työkokemus tunnistetaan ja tunnustetaan ja jokaisen polku suunnitellaan niiden mukaisesti. Myös elämäntilanteet pystytään huomioimaan aiempaa paremmin.

IMG_0530.jpg

Jopa vuodessa valmiiksi

Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa oma henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa mietitään, mitä taitoja ja tietoja pitää vielä kehittää ja mitkä ovat jo hallussa.

- Se on hyvin konkreettista pohdintaa. Esimerkiksi jos on hankkinut harrastusten tai työelämän kautta jo alaan liittyvää osaamista, sitä ei tarvitse enää uudestaan opiskella, vaan se osoitetaan näytöillä. Jokainen etenee opinnoissa aina oman suunnitelman mukaisesti, Mustonen kertoo.

Tällöin myös opiskeluaika voi lyhentyä merkittävästi. Esimerkiksi yleensä 2,5–3 vuotta kestävän perustutkinnon voi saada Mustosen mukaan tehtyä jopa alle vuodessa.

Joustavuutta opintoihin tuovat lisäksi koulutus- tai oppisopimusopinnot, joissa osaamisen voi hankkia työpaikalla joko kokonaan tai osittain. Oppisopimuskaan ei tarkoita niin jyrkkää valintaa kuin ehkä ennen, vaan se voi olla vaikka vain viikon mittainen, Mustonen huomauttaa.

- Sopimusjaksojen pituudet vaihtelevat tilanteen ja tarpeen mukaan. Vaihtoehtoja on paljon ja SAMIedu on reformin toteutuksessa todennäköisesti Suomen joustavin.

IMG_9668.jpg

Savonlinnan seudulla pula osaajista

SAMIedussa opiskelee tällä hetkellä noin 1 600 opiskelijaa. Ammatillisen tutkinnon opiskelleista jää asumaan Savonlinnan seudulle peräti 80 prosenttia, joten monipuolisella ja mukautuvalla koulutuksella on keskeinen asema koko seutukunnan elinvoimaisuudessa.

Mustosen mukaan Suomessa ja Savonlinnan seudulla on myös aidosti osaajapula monella alalla.

- Meille tulee viikoittain useita kyselyjä työnantajilta, miten ja mistä he saisivat ammattilaisia. Olemme toki itsekin yrityksiin yhteydessä ja tarvittaessa räätälöimme yrityksille suoraan sopivaa koulutusta työvoimatarvetta tyydyttämään, jotta yritysten ei tarvitse osaajien takia vaihtaa paikkakuntaa.

Mustosen mukaan myös monien opiskeluhalukkuus on aiempaa suurempi, eikä enää puhuta elinikäisestä oppimisesta vaan jatkuvasta oppimisesta. Suomen nykyinen koulutusjärjestelmä tukee tätä ajattelua.

- Osalle se voi tarkoittaa kokonaan uuden ammatin opiskelua tai aiemman osaamisen täydentämistä. Urat eivät ole enää ollenkaan samalla tavalla suoraviivaisia kuin ennen. Nykyisin ammattiopinnot voivat aikanaan johtaa tohtorintutkintoon samalla tavalla kuin lukio-opinnotkin, Mustonen sanoo.

Savonlinnassa ammatillinen koulutus on Mustosen mukaan kulkenut kehityksen kärjessä jo pitkään. Koulutuksen tasosta kertoo muun muassa se, että oppilaitos on saanut 2000-luvulla neljä laatupalkintoa.

- Se on Suomessa eniten. Palkintojen taustalla ovat hyvät opettajat, hyvät oppimisympäristöt ja laadukas opetus, Mustonen kiittää.

IMG_1648 muokattu.jpg

Ammattiopisto SAMIedu

SAMIedussa voi opiskella ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Tutkintoja suoritetaan vuosittain noin 1 200.

Yhteishaun lisäksi opiskelemaan pääsee koko ajan käynnissä olevan jatkuvan haun kautta. Tällöin opinnot voi aloittaa nopeasti missä vaiheessa vuotta tahansa.

SAMIedu tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Tarvittaessa koulutuksia räätälöidään yritysten tarpeisiin sopiviksi.

sami_1.jpg