Kaupallinen yhteistyö | K-Supermarket Eväskellari

Kesällä syntyy uusia muistoja lähiruuasta – lue, mitkä olivat K-Supermarket Eväskellarin kauppiaiden lapsuuden maut!

Savonlinnassa lapsuutensa viettänyt tietää heti, miltä maistuu Muhosen luomuruisleipä tai Laurikaisen lihapiirakka. K-Supermarket Eväskellarin kauppiaiden Esa ja Sari Kettusen lapsuuden kesiin kuuluivat kalakukot ja mansikat. Lisää makumuistoja tarjoillaan Eväskellarin lähiruokatapahtumassa 10. elokuuta.

Petri Temonen, Ulla Temonen, Sydänmaan luomutila, Sari Kettunen, Esa Kettunen, K-Supermarket Eväskellari.
Petri Temonen, Ulla Temonen, Sydänmaan luomutila, Sari Kettunen, Esa Kettunen, K-Supermarket Eväskellari.

Lämmin ahvenkukko höyryää vielä hieman, kun siitä leikataan hattu. Kannen päälle sipaistaan voita ja otetaan ensimmäinen haukku.

– Vieläkin tulee vesi kielelle, kun sitä makua miettii, kertoo savonlinnalaisen K-Supermarket Eväskellarin kauppias Esa Kettunen.

Eväskellarin kauppiaat Esa ja Sari Kettunen ovat molemmat kotoisin Pohjois-Savosta. Esa varttui Kuopiossa ja Sari Karttulassa maaseudulla.

– Lapsuuteni makumuistoihin liittyvät naapurit. Mökkinaapureillamme Konttisilla oli leipomo. He toivat meille erityisen herkullisia karjalanpiirakoita ja munkkeja. Muistan edelleen hyvin ne tilanteet, kun naapurit toivat lämpimäisiä, Esa Kettunen sanoo.

Kettusten kaupunkiasunnon naapurissa puolestaan asui Kalakukkoleipomo Hanna Partasen perhettä, jotka toivat toisinaan lämpimiä kukkoja.

Meillä on Savonlinnassa kaksi hyvää pienpanimoa. Sekä Mustan Virran Panimolla että Waahto Brewerylla on monia hyviä tuotteita. 10. elokuuta järjestettävässä Paikallista sinulle -tapahtumassa arvotaan muuten Waahto Breweryn panimokierros. — Esa Kettunen

Maaseudulla asuneen Sari Kettusen lapsuudessa lähiruoka tuli todellakin läheltä. Esimerkiksi maito ja perunat haettiin naapuritaloista.

– Sarin lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat mansikka-alueella vahvasti mansikat. Hän on ollut istuttamassa, kitkemässä, poimimassa ja myymässä niitä, Esa Kettunen kertoo.

Savonlinnassa Kettuset ovat oppineet, mitä tuotteita seudulla kasvanut kaipaa kesäloma- tai mökkireissullaan.

– Laurikaisen lihapiirakoita eli lörtsyjä moni ostaa kesällä isojakin määriä mukaan pakastimeen. Lisäksi Muhosen luomuruisleipä on monen Savonlinnassa asuneen ostoslistalla, kun he saapuvat kaupunkiin.

Myös Puruveden muikku on monelle tärkeä.

– Voi sanoa, että jotkut asiakkaat ovat oikein muikkukriittisiä, eli heille ei kelpaa todellakaan muu kuin Puruveden muikku. Ja ymmärtäähän sen, onhan kirkkaassa vedessä kasvanut muikku aivan erinäköinen kuin muut muikut, Kettunen toteaa.

Ulla Temonen, Petri Temonen, Sydänmaan luomutila, Esa Kettunen, Sari Kettunen, K-Supermarket Eväskellari.
Ulla Temonen, Petri Temonen, Sydänmaan luomutila, Esa Kettunen, Sari Kettunen, K-Supermarket Eväskellari.

K-Supermarket Eväskellariin saapuu tuotteita noin 50 lähiruokatoimittajalta. Läheltä tulee esimerkiksi kyytön lihaa Sydänmaan luomutilalta Pihlajalahdesta, kaaleja Rantasalmelta Salmelan tilalta ja munia Huttulan kanalasta Kallislahdesta.

– Oopperavieraat ja muut matkalaiset haluavat maistaa erityisesti paikallisia leipiä, vihanneksia ja marjoja.

Kauppias vinkkaa, että eräs hyvä kesätuote on Rapion myllyn valmis lettujauhosekoitus.

Sarin lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat mansikka-alueella vahvasti mansikat. Hän on ollut istuttamassa, kitkemässä, poimimassa ja myymässä niitä. — Esa Kettunen

Pienpanimoiden oluet ovat juuri nyt suosiossa. Moni kysyy niistä myös K-Supermarket Eväskellarissa.

– Meillä on Savonlinnassa kaksi hyvää pienpanimoa. Sekä Mustan Virran Panimolla että Waahto Brewerylla on monia hyviä tuotteita. 10. elokuuta järjestettävässä Paikallista sinulle -tapahtumassa arvotaan muuten Waahto Breweryn panimokierros, kauppias Esa Kettunen vinkkaa.

 

Fakta

+ Paikallista sinulle -tapahtuma K-supermarket Eväskellarissa 10. elokuuta kello 11–17.

+ Tuottajat esittelevät ja maistattavat tuotteitaan.

+ Mukana ovat muun muassa Sydänmaan luomutila, Salmelan tila, Parikkalan Pika-Pulla, Kalanjalostus Toivanen Enonkoskelta ja Waahto Brewery.

+ Maistaa voi esimerkiksi Rapion myllyn lettujauhoista paistettuja lettuja Saimaan Marjan hilloilla.

K-Supermarket Eväskellari

1.jpg