Muhasaaren kesäteatteriin mennään lossikyydillä — ja katsellaan esityksiä navetan ylisillä

Hidas teatterimatka pakottaa rauhoittumaan. Teatterin rakentamisessakin on ollut niin sanotusti oma hommansa.

Timo Seppäläinen

Kira Boesen ja Matti Muhonen lupaavat Muhasaareen festivaalimeininkiä koko kesäksi.
Kira Boesen ja Matti Muhonen lupaavat Muhasaareen festivaalimeininkiä koko kesäksi.

Savonlinnan lähellä sijaitseva Muhasaaren Teatteri on kesäteatterina tavanomaisesta poikkeava: se sijaitsee lossimatkan päässä Muhasaaressa 1950-luvulla rakennetun navetan ylisillä. Navetta taasen sijaitsee teatterin isännän Matti Muhosen ja emännän Kira Boesenin pihamaalla.

Boesenin mukaan Muhasaareen saapuvan yleisön teatterikokemus alkaa viimeistään lossilla.

— Lossi on terapeuttinen erottaen saaren kaupungin härdellistä. Saari ja maaseutumiljöö luovat esitykselle hienot puitteet ja virittävät yleisön vastaanottavaan tilaan. Olemmekin markkinoineet tätä minikulttuurilomana.

Ihan ensimmäiseksi piti siivota

Pariskunta muutti paikalle vuonna 2012, ja teatterin pystyttäminen on vaatinut paljon töitä. Hommia on tehty vähitellen.

— Muuttaessa ylinen oli täynnä ryöttää. Matti teki varmaan 500 tuntia töitä, että sai paikat siivottua.

— Ensimmäisenä talvena minulla oli ajatus tehdä yliselle tanssipaikka, ja siksi rupesin sitä tyhjentämään. Pari vuotta meni, että saatiin paikka hengityskelpoiseksi, Muhonen sanoo.

Yliselle ei kuitenkaan tullut tanssipaikkaa vaan teatteri. Ajatus teatterista lähti kytemään Muhosen ja Boesenin kollegoiden sanailun seurauksena.

— Se oli sellainen heitto ja alunperin vitsi. Vähitellen asiat kuitenkin tapahtuivat. Anne Peltonen lahjoitti penkkejä, ja ely-keskukselta saatiin hankeavustus, Boesen sanoo.

Meillä on täällä festivaalimeininki koko kesän.

Paperisotaa riitti

Ennen kuin yleisö pääsi ylisille seuraamaan esityksiä oli monta asiaa ratkottavana. Navettaan piti rakentaa muun muassa hätäpoistumistie.


— Asia kerrallaan katsottiin, ja ratkottiin lainsäädäntöä, ja kutsuttiin virkamiehiä käymään, Muhonen kertoo.

— Täytyy uskoa, että asiat menevät niin kuin niiden kuuluu mennä. Olemme saaneet hyvin tukea Kulttuurirahaston maakuntarahastolta ja ely-keskukselta, Boesen jatkaa.

— Tällaisessa pienessä teatterissa pienillä rahoilla saadaan valtavasti aikaiseksi. Saamamme apurahat moninkertaistuvat, kun tarjoamme freelancereille työmahdollisuuksia

Pieni teatteri suosii nuoria

Viime kesä oli teatterin ensimmäinen kokonainen kesä ja sujui mukavasti. Kävijöitä oli yli 1000, näytöksiä 21 ja eri esityksiä 11. Ohjelmistossa teatteri panostaa taitaviin ammattilaisiin ja laajaan tarjontaan.

—  Kun olemme pieni teatteri, on mahdollista tuoda lavalle marginaalisia esityksiä ja nuoria esiintyjiä,  Boesen kertoo.

— Meillä on täällä festivaalimeininki koko kesän. Viime kesänä tajusin, miten hyvä idea on, että ei esitetä samaa näytelmää koko kesää, Muhonen sanoo.

Teatterikauden alussa Boesenin katse on kääntynyt tulevaan kesään, ja odotukset ovat hyvät.

— Toivottavasti loputkin savonlinnalaiset löytäisivät meidät. Toki vieraita saa tulla muualtakin. Kaikki ovat tervetulleita. Tuomme Muhasaareen hienoa teatteria.

Esityksiä ja lauluiltoja

Muhasaaren kesäteatterin ohjelmistossa on tänä kesänä monenlaisia teatteriesityksiä sekä lauluiltoja.

Lauantaina 16. kesäkuuta esitetään Kaisla Pirkkalaisen ja Laura Vartion Pyhä sotilas-Sacred soldier.

Heinäkuun 6. ja 7. päivinä on luvassa kaksi esitystä venäläisen teatterin ystäville. Maksin Tseljakovin Viikset-näytelmää luonnehditaan huumorin mestariteokseksi Nikolai Gogolin maailmasta

Sunnuntaina 24.6. lauletaan Keskikesän Chydeniukset Ritva Sorvalin ja Helena Rytin 30-vuotistaiteilijajuhlakonsertissa.

Heinäkuussa on luvassa kolme peräkkäistä konserttia Juha Vainion lauluista nimellä Legendan laulut 20.-21.7.

Muhasaaren kesäteatterin koko ohjelmiston voi lukea tästä linkistä.