Kaupallinen yhteistyö | Lemin Kotiseutuyhdistys

Lemin Kotiseutuyhdistyksen museo tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä Vanhan Pappilan maalla – Tuvassa voi muun muassa nauttia rajattoman annoksen kuuluisaa Lemin särää

Museon särätuvan kauniissa pihapiirissä kulkeutuu heti historialliseen tunnelmaan. Luonnonkukilla koristellussa tuvassa tuoksuu taivaalliselta, eikä ihme. Keittiössä valmistuva ruoka on yksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä.

Olivia Tuuva

Lemin Kotiseutuyhdistyksen museon ympäristö ihastuttaa.
Lemin Kotiseutuyhdistyksen museon ympäristö ihastuttaa.

Saavuimme ystävän kanssa Lemin Kotiseutuyhdistyksen museolle ja ihastuimme heti museon ympäristöön ja sen tunnelmaan. Säräemäntä ohjasi meidät sisälle herkullisen tuoksuiseen särätupaan, jossa historian saattoi aistia niin seinistä kuin sisustuksestakin. Ihana tuoksu sai vatsan kurnimaan, mutta ruokaa ei onneksi tarvinnut odottaa kauaa.

Olivia Tuuva

Lemin kuuluisa särä tarjoillaan perinteikkäässä tuvassa.
Lemin kuuluisa särä tarjoillaan perinteikkäässä tuvassa.

Särä kannetaan ruokailutilaan paistoastiana toimivassa, koivusta koverretussa kaukalossa, ja ensimmäiset annokset tarjoillaan suoraan pöytään. Seuraavat ja täysin rajattomat santsikerrat saa asiakas itse hakea ja annostella. Särän kanssa tarjoillaan perunaa, rieskaa, vettä sekä kotikaljaa.

Ruokailun lomassa yhdistyksen puheenjohtaja kertoi meille särän, museon ympäristön sekä Lemin historiasta. Saimme myös tietoa Lemin Kotiseutuyhdistyksen toiminnasta. Yhdistys on toiminut aktiivisesti vuodesta 1958 lähtien. Lemin Kotiseutuyhdistys on täysin omillaan toimeentuleva kotiseutuyhdistys, ja särän myyntituloilla se on voinut avustaa myös paikallista kulttuuritoimintaa.

Olivia Tuuva

Lemin Kotiseutuyhdistys on toiminut vuodesta 1958 lähtien.
Lemin Kotiseutuyhdistys on toiminut vuodesta 1958 lähtien.

Ruokailu oli kaiken kaikkiaan miellyttävä ja ainutlaatuinen kokemus. Ruokaa saa syödä niin paljon, kuin jaksaa, joten nälästä ei särätuvalla tarvitse kärsiä. Ruokailun kruunasi makea hedelmäsoppa. Lemin särä on todellakin perinteikäs ruoka. Lopuksi pääsimme vielä museokierrokselle ihastelemaan alueen rakennuksia ja historiaa.

Särän valmistus on pitkä prosessi, joten ruokailut järjestetään aina vähintään 10 hengelle. Varaukset ovat tämän vuoksi hyvä tehdä hyvissä ajoin. Tulevat kattaukset näkyvät yhdistyksen verkkosivuilla. Tupaa on mahdollista vuokrata myös muihin tilaisuuksiin, ja se onkin kaunis ja tunnelmallinen paikka kaikenlaisten juhlien järjestämiseen. Enimmillään museolle mahtuu noin 130 ruokailijaa kerralla.

Teksti ja kuvat: Lähimatkailulähettiläs Olivia Tuuva

Olivia Tuuva

Kotiseutuyhdistys on täysin omillaan toimeentuleva ja särän myyntituloilla avustetaan myös paikallista kulttuuritoimintaa.
Kotiseutuyhdistys on täysin omillaan toimeentuleva ja särän myyntituloilla avustetaan myös paikallista kulttuuritoimintaa.

3 faktaa:

1. Lemin särä valittiin vuonna 1972 ainoana ruokalajina yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä.

2. Lemin särä on yli tuhatvuotinen lammasruokaperinne.

3. Koivusta koverrettua paistokaukaloa kutsutaan myös säräksi. Ajan kuluessa kaukalo halkeilee eli säröilee, joten särä-nimitys on voinut saada alkunsa siitä.