Sulkavalla opetetaan tulevana viikonloppuna, miten tehdään oikeaoppinen saunavasta — Kunta on kääntänyt paikallishistorian matkailuvaltikseen

Perinnetapahtuma pidetään Rauhanniemen kotiseutumuseossa. Idyllinen museo on yksi Etelä-Savon vanhimmista.

Juha Kainulainen

Saunavasta on suomalaisille pyhä asia, mutta harva taitaa enää oikeaoppisen saunavastan teon. Sulkavalle tätä voi tulla harjoittelemaan tulevana lauantaina.
Saunavasta on suomalaisille pyhä asia, mutta harva taitaa enää oikeaoppisen saunavastan teon. Sulkavalle tätä voi tulla harjoittelemaan tulevana lauantaina.

Historian elävöittämisellä paikkakunnasta tulee kiinnostavampi esimerkiksi loma-asuntoa etsivän tai maallemuuttoa miettivän silmissä — Sanna Eerikäinen, Visit Sulkava

Maaseutumatkailu on uudessa nosteessa, ja paikallishistorian eksoottisuus kiinnostaa nykyihmistä. Näin uskotaan Sulkavalla, jossa ollaan nostamassa paikallishistoria aiempaa vahvemmin matkailuvaltiksi.

—Historian elävöittämisellä paikkakunnasta tulee kiinnostavampi esimerkiksi loma-asuntoa etsivän  tai maallemuuttoa miettivän silmissä, uskoo hanketyöntekijä Sanna Eerikäinen Visit Sulkava-hankkeesta.

Kaksivuotinen hanke päättyy tänä kesänä. Hankkeelle haetaan vielä vuoden jatkoa. Tarkoituksena on nyt siirtyä käytännön tasolle toteuttamaan hankkeita, joissa paikallishistoria on ihmisiä kiinnostavalla tavalla keskiössä.

Sulkavalla herätetään ensi viikonloppuna henkiin viehättävä Rauhanniemen museoalue, joka on yksi Etelä-Savon vanhimpia. Savupirttiin, uittotupaan ja muihin rakennuksiin saapuu paikallisia kädentaitajia näyttämään entisajan kotitaloustaitoja.
Sulkavalla herätetään ensi viikonloppuna henkiin viehättävä Rauhanniemen museoalue, joka on yksi Etelä-Savon vanhimpia. Savupirttiin, uittotupaan ja muihin rakennuksiin saapuu paikallisia kädentaitajia näyttämään entisajan kotitaloustaitoja.

Kannan teko ja pannoitus tutuiksi

Tulevana lauantaina 21. heinäkuuta kello 10—16 repäistään Rauhanniemen museoalueella kymmenen kilometrin päässä kirkonkylästä. Etelä-Savon vanhimpiin kuuluva museoalue on ollut viimeiset kolme kesää suljettuna.

Ensi lauantaina Rauhanniemen museoalueen savupirtti, uittotupa sekä piharakennukset täyttyvät paikallisista perinnetaitajista, jotka perehdyttävät muun muassa oikeaoppisen saunavastan tekoon.

Saunavasta on suomalaisille pyhä asia, mutta valmistustaito on katoamassa. Erityisesti kannan teko ja vastan pannoittaminen on nykysaunojalle hepreaa.

Pyykkimuijakin paikalla

Paikalla on myös pyykkimuija näyttämässä kuinka ennen saatiin puhdasta aikaiseksi ilman pyykkipulveria ja pesukonetta.

Lisäksi museoalueella näytetään miten taitava emäntä teki ennen perunajauhotkin itse.

Paikalla on myös kehräyksen ja huovutuksen taitajia sekä pokasahan käyttäjiä. Traktori ja maamoottori pärryyttävät alueella aika ajoin.

—Vanhan ajan tunnelmaa lisäisi, jos yleisö saapuisi paikalle kansallispuvussa, mikäli sellainen on komerossa vähäisellä käytöllä. Toki normaalissa lomaunivormussakin mukaan pääsee, vakuuttaa Eerikäinen.

Museoalueella savupirtti ja uittotupa

Rauhanniemen kotiseutumuseo sijaitsee noin 10 kilometrin päässä taajamasta Vekarantien tuntumassa Lossitien varrella. Lossitien päästä lähti ennen lossi Hirsipuun saareen. 

Alueelle on siirretty 1800-luvun alussa rakennettu savupirtti talousrakennuksineen 1850-luvulla rakennettu Metsähallituksen uittopirtti

Lisäksi tontilla on lisäksi liuta talousrakennuksia. Nämä antavat hyvän kuvan elämästä entisajan Saimaalla.

Perinnepäivän aikan yleisö pääsee tutustumaan kaikkiin museoalueen rakennuksiin ja esineistöön.

Bussikuljetus Savonlinnasta ja Sulkavan kirkolta

Eerikäisen mukaan 1920—30 -luvuilla eläneen nimineuvos Kaarlo Hämäläisen ansiota on, että paikallishistoriaa on säilynyt runsaasti Sulkavalla.

Hän vaikutti myös museon syntymiseen sekä siihen, että Sulkavan kenties kuuluisin nähtävyys, Linnavuori on luonnonsuojelualuetta.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Sulkavan Matkailu ry ja kaksivuotinen Visit Sulkava -hanke yhdessä kunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Pääsyliput maksavat 5 euroa, alle 15-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi. Tapahtumaan järjestetään maksullinen kuljetus Savonlinnasta ja Sulkavalta.

Bussi lähtee Savonlinnan linja-autoasemalta kello 10 ja Sulkavan kunnantalon edestä kello 10.45, ja matkan varreltakin pääsee kyytiin. Paluukyyti lähtee Rauhanniemestä kello 15 ja kulkee samaa reittiä takaisin.

Meno-paluu -lippu maksaa 5 e, ja se maksetaan käteisellä bussissa.  Kuljetukseen on ilmoittauduttava viimeistään maanantaina 16. heinäkuuta osoitteeseen riitta.karkkainen@kolomonen.fi tai 044 571 5932.