Mökkikaupassa on nyt ostajan markkinat – tarjolla on luxusta, rantaa, mummonmökkiä ja siirtolapuutarhaa!

Etelä-Savo on mökkikaupan kuningas, kauppaa tehdään täällä huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa. Tonttikauppa romahtanut viidennekseen parhaista vuosista.

Savonlinnan seudun kenties kallein mökkikohde on tässä: Punkaharjulla sijaitseva Villa Saukko on kaupan Huutokaupat.com:ssa, lähtöhinta miljoona euroa.
Savonlinnan seudun kenties kallein mökkikohde on tässä: Punkaharjulla sijaitseva Villa Saukko on kaupan Huutokaupat.com:ssa, lähtöhinta miljoona euroa.

Myyntiin tulevat kohteet on pääsääntöisesti realistisesti hinnoiteltu eikä takavuosien yläkanttiin hinnoittelua juurikaan enää näe. — Niko Laamanen, SaimaaFinland Oy

Mökkikaupassa on nyt ostajan markkinat. Tarjontaa on yllin kyllin kaikenlaisista mökeistä. Kauppa on paikallisten kiinteistönvälittäjien mukaan virkistynyt tänä keväänä, mutta maanmittauslaitosten tilastojen valossa nousu alkoi maakunnan mökkikaupassa jo pari vuotta sitten.

—Mökkikauppa on käynyt mukavasti, viimeksi kuluneella viikolla välitin ryhmäpuutarhamökin Vuohimäestä. Se ehti olla myynnissä vain pari viikkoa, ja useampikin asiakas olisi halunnut sen ostaa, kertoo kiinteistönvälittäjä Reijo Rautiainen Kotisi Oy LKV:sta.

Rautiainen on erikoistunut edullisempiin 50 000 – 100 000 euron loma-asuntoihin, ja myynnissä on myös 20 000 euron mökkejä.

—Niilläkin on ystävänsä. Ihmisillä on rahat tiukassa, mutta he haluavat päästä rentoutumaan ja rauhoittumaan mökille ja ovat valmiita luopumaan rantasaunasta, Rautiainen kuvailee.

Soila Puurtinen

Savonlinnan seudulla on nyt tarjolla mökkejä jokaiseen makuun, sanoo kiinteistönvälittäjä Reijo Rautiainen Kotisi Oy LKV:stä.
Savonlinnan seudulla on nyt tarjolla mökkejä jokaiseen makuun, sanoo kiinteistönvälittäjä Reijo Rautiainen Kotisi Oy LKV:stä.

Aurinkosähkö ja kantovesi tekevät mökkeilystä edullista

Noin puolet Kotisi Oy LKV:n loma-asuntoa etsivistä asiakkaista on paikkakuntalaisia, toinen puoli tulee Etelä-Suomesta. Parhaiten käyvät kaupaksi mökit, jotka ovat lähellä palveluita.

Vaikka ympärivuotisesta lomailusta paljon puhutaan, niin valtaosa asiakkaista etsii kesäkäyttöistä mökkiä. Sähköistettyä mieluiten.

—Tosin aurinkosähköjärjestelmät alkavat olla aika aika edullisia. Sellaisen kun asentaa niin säästyy sähköyhtiöiden kuukausimaksuilta.

Rautiaisen mukaan kantovesikin viehättää sellaisia, jotka haluavat selvitä mökkeilystä edullisesti. Jätevesiasetus ei koske kantovesimökkejä, joten pakollisia jätevesijärjestelmän remontteja ei ole tiedossa.

Soila Puurtinen

Vaikka ympärivuotisesta mökkeilystä puhutaan paljon, useimmat asiakkaat etsivät mökkiä kesäkäyttöön. 
Vaikka ympärivuotisesta mökkeilystä puhutaan paljon, useimmat asiakkaat etsivät mökkiä kesäkäyttöön. 

Hintapyynnöt pääsiassa realistisia

LKV SaimaaFinland Oy myy 100 000 – 200 000 euron mökkejä lähinnä pääkaupunkiseudulta tuleville asiakkaille.

—Tänä keväänä liikkeellä on ollut myös saksalaisia asiakkaita, joiden maku on hyvin samanlainen kuin suomalaisilla, mutta rahaa käytettävissään enemmän, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Niko Laamanen.

Venäläisiä asiakkaita ei kaupoilla edelleenkään näy.

Laamasen mukaan mökkejä on Savonlinnan seudulla tarjolla runsaasti, ja se pitää toteutuneet myyntihinnat kohtuullisina.

—Myyntiin tulevat kohteet on pääsääntöisesti realistisesti hinnoiteltu eikä takavuosien yläkanttiin hinnoittelua juurikaan enää näe. Tämä tukee omalta osaltaan mökkikauppaa, Laamanen tietää.

Myös pienen järven rannalla sijaitseva lautamökki on tänä päivänä haasteellinen myytävä.

– Erityisesti, jos se on ollut pitkään hylättynä ja paikat repsottavat. Suosittelen stailausta, joka tarkoittaa, että mökki on siisti ja houkutteleva sisältä ja piha kunnossa.

Mökkien stailauspalvelua on Laamasen mielestä vähänlaisesti saatavilla. Kysyntää sille Laamasen mielestä olisi.

Nuoret eivät halua sitoutua mökkiin ja sen hoitamiseen vaan lomailevat mieluummin vähän vapaammin. — Antti Naukkarinen, LKV Hannu Naukkarinen

Mökki ei aina kelpaakaan perillisille

LKV Hannu Naukkarisen toimitusjohtaja Antti Naukkarinen uskoo, että Savonlinnan seudulle olisi houkuteltavissa nykyistä enemmän etätyöntekijöitä ympärivuotisesti asumaan, jos loma-asuntoja saisi muuttaa nykyistä helpommin vakituisiksi asunnoiksi.

—Mökkikantaa on aika runsaasti vajaalla käytöllä, joten tämäkin mahdollisuus kannattaisi hyödyntää nykyistä paremmin. Saisihan siitä seudulle verotuloja, hän toteaa.

Toisaalta monelle mökinomistajalle saattaa tulla yllätyksenä, kun perilliset eivät haluakaan ottaa vapaa-ajan asuntoa perinnökseen, vaan se pitää laittaa myyntiin.

—Nuoret eivät halua sitoutua mökkiin ja sen hoitamiseen vaan lomailevat mieluummin vähän vapaammin. Eikä sitä lomaakaan ole kuukausikaupalla.

Etelä-Savo on mökkikaupan kunkku

Etelä-Savo on mökkikauppojen kruunaamaton kuningas Suomessa. Maakunnassa tehtiin viime vuonna 326 mökkikauppaa rantakaava-alueilla. Näistä noin 100 tehtiin Savonlinnan seutukunnalla.

Varsinais-Suomi, jossa mökkikauppaa tehtiin toiseksi eniten jäi kauas kakkoseksi 252 kaavaalueelta myydyllä mökillään.

Keski-Suomi on ollut kautta vuosien tasaisen vahvaa mökkeilyseutua vaikka ei ole
mökkimaakuntana profiloitunutkaan. Siellä myytiin viime vuonna 221 mökkiä.

Rantojen kaavoittamisesta johtuen valtaosa mökeistä myydään nykyisin kaava-alueilta. Esimerkiksi Savonlinnassa noin 80-90 prosenttia kaupoista tehdään mökeistä, jotka sijaitsevat rantakaavaalueilla.

Viime vuoden kauppamäärä 2000-luvun paras

Tilastot kertovat myös , että venäläisten asiakkaiden puuttuminen ei ole romahduttanut kauppamääriä tai hintoja Etelä-Savossa. Viime vuoden kauppamäärä 329 on koko 2000-luvun korkein.

Vuoteen 2007 saakka kauppojen määrä nousi vuosittain, mutta sen jälkeen on pysytty 250 – 300 kaupan vuositasolla.

Hinnat nousivat harppomalla koko 2000-luvun. Rannalla sijaitsevan loma-asunnon keskihinta Etelä-Savossa oli viime vuonna 104 184 euroa. Vuonna 2000 rantamökin sai vajaalla 50 000 eurolla.

Hinta on 2000-luvulla yli kaksinkertaistunut, mutta niin on tapahtunut muissakin maakunnissa.

Savonlinnassa mökistä maksettiin viime vuonna keskimäärin 95.500 euroa.

Nousuhuippu ajoittuu vuoteen 2007, jolloin keskihinta kohosi noin 25 000 eurolla yhden vuoden aikana. Hinnat olivat korkeimmillaan vuonna 2012, jolloin keskihinta maakunnassa nousi lähelle 130 000 euroa.

Venäläisten kato näkyy tonttikaupassa

Suurin muutos on tapahtunut tonttikaupassa. Tontteja ostettiin kiihtyvään tahtiin aina vuoteen 2007 saakka, jolloin Etelä-Savossa tehtiin kaupat 500 rantatontista.
Viime vuonna myytiin enää 97 rantatonttia, eikä nousua ole näköpiirissä.

Rantatonttien keskihinta on vaihdellut vuodesta 2010 lähtien 45 000 ja 55 0000 välillä.

Venäläisten asiakkaiden katoaminen näkyykin selvimmin juuri tonttikaupassa ja
lomarakentamisessa.