Kuuntele videolta, kuinka Satumaa-tango onnistuu savoksi 11-vuotiaalta Jere Laamaselta — Punkaharjulainen voitti lasten tangokuninkuuden Seinäjoella

Nuoren tangokuninkaallisen voi bongata tänä kesänä Savonlinnan torilta. Musikaalisen perheen kasvatille kilpailun voitto tuli sen kummemmin treenaamatta.

Tuija Pauhu

Tangojuniori 2018 Jere Laamanen viihdyttää torikansaa Savonlinnassa yhdessä siskonsa Olga Laamasen (vas.) sekä Siiri ja Helmi Perkiömäen kanssa.
Tangojuniori 2018 Jere Laamanen viihdyttää torikansaa Savonlinnassa yhdessä siskonsa Olga Laamasen (vas.) sekä Siiri ja Helmi Perkiömäen kanssa.

Jos Savonlinnan torilla 11-vuotias miehenalku laulaa sujuvasti tangoa komea kruunu päässään, niin hän on melko varmasti tuore Satumaa 2018 -laulukilpailun voittaja Jere Laamanen.

Satumaa-laulukilpailun nuorin luokka, 8—12 -vuotiaat juniorit kilpailivat semifinaalissa Seinäjoen hotelli-ravintola Almassa eilen torstaina 12. kesäkuuta. Kilpailu tunnettiin aiemmin Tangojuniori-kilpailuna.

Semifinaaliin oli valittu 19 kilpailijaa eri puolilta Suomea, 12 tyttöä ja 7 poikaa. Jere oli ainoa itäsuomalainen. Pojista kolme valittiin superfinaaliin, jonka Jere lopulta voitti.

—Tuomaristo kiitteli pojan sävelpuhtautta, esiintymisvarmuutta sekä lavaesiintymistä, kertaa äiti Kirsi Laamanen.

Tyttöjen tangojunioriksi valittiin Siiri-Lotte Ryhänen Tampereelta.

Tuija Pauhu

Tango tuntuu mieluisimmalta laulaa, sanoo Tangojuniori vuosimallia 2018 Jere Laamanen Punkaharjulta. 
Tango tuntuu mieluisimmalta laulaa, sanoo Tangojuniori vuosimallia 2018 Jere Laamanen Punkaharjulta. 

Tango miellyttää eniten

Punkaharjulaisen musiikkiperheen kasvatti ei tarvinnut kilpailuun juuri treenata, sillä musiikki on arjessa läsnä koko ajan. Äiti on harmonikansoiton opettaja, isä soittaa rumpuja ja kitaraa, sisko pianoa kuten Jerekin.

Jere on hankkinut esiintymisvarmuutta laulamalla viime kesästä alkaen tanssimusiikkia Savonlinnan torilla yhdessä isosiskonsa Olga Laamasen sekä keravalaisten Helmi ja Siiri Perkiömäen kanssa.

Jostain syystä juuri tango on miellyttänyt 11-vuotiasta Jereä, ja tangoista Unto Monosen Satumaa on kaikkein mieluisin.

—Se oikeastaan ratkaisi sen, että Jere innostui lähtemään elämänsä ensimmäisiin kilpailuihin Seinäjoelle saakka, kertoo äiti Kirsi Laamanen.

Torilla monet tulivat onnittelemaan

Nuoren laulajanalun innostus musiikkia ja laulamista kohtaan kasvoi voiton myötä huimasti. Savonlinnan toriesiintymisiä varten harjoitellaan nyt innolla uusia kappaleita entisten jatkoksi. 

Jerelle ei tuottanut vaikeuksia lähteä torille laulamaan jo heti kilpailuja seuraavana päivänä kruunu päässään.

—Aika monet tyypit tulivat onnittelemaan. Tuntuihan se vähän erilaiselta laulaa kruunu päässä, nuori tangokuninkaallinen myhäilee.

Jere ei osaa tarkemmin selittää, mikä häntä tangossa viehättää. Jotenkin se vain lähtee viemään eri tavalla kuin muu musiikki, ja ääntä saa käyttää reilusti.

Kilpailun voitto oli hänelle täydellinen yllätys.

—En osannut odottaa, että näin kävisi.

Satumaa savoksi on bravuuri

Savonlinnan torilla tangokuninkaallisen ohjelmistossa on vanhaa tanssimusiikkia kuten valssia, humppaa, tangoa, polkkaa ja jenkkaa. Myös kansanmusiikki sujuu kolmen tytön ja yhden pojan muodostamalta kvartetilta. 

Sokerina pohjalla on Satumaa -tango savon murteella esitettynä. Hymyilevan pikkupojan esittämänä kappale on suorastaan liikuttavan ihana.

Tavoitteena on myös jatkaa kilpailemista, nyt kun pää on saatu auki. Parin vuoden päästä ikä riittäisi Tangonuori-kilpailuihin.

Kuka tietää, vaikka Jere laulaisi aikanaan jopa tangokuninkuudesta. Monen tangokuninkaallisen menestys on alkanut aikoinaan juuri tangojuniori-kilpailusta.