Ravintopula ajaa kyyt liikkeelle — Asiantuntijat eivät suosittele tappamista ensimmäisenä keinona

Tappaminen ei ole ainoa keino kyyn karkottamiseen. Kyy liikkuu vain puolentoista kilometrin säteellä, joten siirtäminen kahden kilometrin päähän asutuksesta pitää kyyn poissa varmasti.

Vesa Sorvari

Kyy viihtyy piilossa, joten paras keino kyyn loitolla pitämiseen on pihapiirin nurmikon leikkaaminen ja siistinä pitäminen.
Kyy viihtyy piilossa, joten paras keino kyyn loitolla pitämiseen on pihapiirin nurmikon leikkaaminen ja siistinä pitäminen.

Myrkyllinen kyykäärme on luonnollisesti ei-toivottu vieras koti-ja kesämökkipihoilla. Helppo tapa kyyn karkottamiseen on tappaminen, mutta se ei ole ainoa keino. Käärmeasiantuntija Urpo Koponen ei suosittele tappamista ensimmäisenä.

— Moni ei tule ajatelleeksi asiaa siltä kannalta, miltä käärmeiden tappaminen näyttää pienten lasten silmissä. Siitä voi tulla lapsille pitkäkestoisia traumoja, kun aletaan käärmeitä lapiolla silpomaan.

Koponen suosittelee siirtämään käärmeen esimerkiksi 20 litran kannellisella ämpärillä. Kanteen tehdään käärmeelle hengitysreikiä. Ämpärin pohjalle voi laittaa multaa tai turvetta pehmikkeeksi.

— Puolentoista metrin haarakepillä painetaan käärme paikalleen niskasta. Sitten kallistetaan ämpäri käärmeen pään eteen. Kun itse on käärmeen takana ja ämpäri käärmeen edessä, voi päästää otteensa kepistä, niin käärme luikertelee pönttöön. Kaksi kilometriä kun kulkee ja jättää käärmeen sinne, niin se ei tule ikinä takaisin.

Kanta ei ole kasvanut

Suomen Herpetologisen Yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Raulio kertoo, ettei käärmeiden määrä ole tänä vuonna sen suurempi kuin aiempinakaan vuosina.

— Viime kesä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen hyvä käärmeiden lisääntymisen kannalta, joten kanta on ihan yhtä suuri kuin aiemminkin.

Raulio on Koposen kanssa samoilla linjoilla mitä tulee kyiden tappamiseen.

— On erittäin typerää lähteä metsään varta vasten käärmeitä tappamaan. Mikäli lemmikkien tai lasten takia ei ole akuuttia kiirettä tappaa käärmettä, suosittelisin siirtämään sen kauemmas asutuksesta.

Yksinkertainen kikka pitää loitolla

Vaikka käärmeiden määrä ei ole lisääntynyt, voi käärmehavaintoja tehdä tänä kesänä tavanomaista enemmän. Koponen kertoo, että kuivuus ajaa käärmeet liikekannalle.

— Käärmeiden pääravinto myyrät ovat tänä kesänä kateissa, joten täytyy saada korvaavaa ravintoa, eli sammakoita. Näin kuivalla on vaikea löytää sammakoita ja tämä saa käärmeet liikkumaan levottomasti ravinnon perässä.

Sekä Koponen että Raulio ovat yhtä mieltä siitä, että minkäänlaiset kyykarkottimet eivät toimi. Paras keino on pitää pihapiiri siistinä, eli leikata nurmikko. Pihalta kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös poistaa käärmeen piilopaikat, eli puukasat, kivenkolot ja romuläjät. Se ei viihdy aukealla näkyvällä paikalla.