Veden äärellä sijaitseva tori on Savonlinnan kesäinen valttikortti — lörtsyn ja muikun suosikkiasemaa ei uhkaa mikään

Ainutlaatuinen tori on elämys monelle sisäsuomalaiselle. Savonlinnalaisille se on tykätty kohtauspaikka.

Soila Puurtinen

Kesäisen torin vilskeessä viihtyvät sekä turistit että savolinnnalaiset.

Savonlinnan torista tekee erityisen kesäkohteen veden läheisyys.

Toriyrittäjät tietävät, että Savonlinnan torin sijainti on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen asiakkaisiin. Järvimaisema kaikkine herkkuineen on erinomainen lisämauste tehdä torikauppaa.

Torilla on iso vaikutus Savonlinnan matkailulle. Kesäisessä keitaassa viihtyvät savonlinnalaiset itsekin.

— Torin merkitys korostuu kohtauspaikkana. Kesän aikana sinne sovitaan paljon tapaamisia. Siellä törmää myös tuttuihin juttukavereihin, vaikka etukäteen ei olisi tapaamisia sovittukaan, sanoo kalaravintola Kalastajan Kojun yrittäjä Niko Ovaska torin rannasta.

Torilla rentoudutaan. Rennon tunnelman odotus alkaa varhain keväällä. Toriympäristöä täydentävät Saimaan höyrylaivat ja muut matkustajasatamasta vesille lähtevät risteilijäalukset.

Savonlinnan torilla on keskikesällä 70–80 kuukausikauppiasta.

Savonlinnan torin hittituotteet ovat lörtsyt ja muikku. Tuoreen, jalostetun tai siltään ateriaksi valmistetun muikun näkökulmasta Savonlinnan torin sijainti on Ovaskan mielestä osuva, kun vieressä välkkyy muikun alkukoti Saimaa. Asiakas osaa myös arvostaa torituotteiden tuoreutta.

Savonlinnan torin elävyyttä korostaa, että kesällä sinne saapuu kauppiaita hyvin erilaisten tuotteiden kanssa. Kauppiaiden mukaan on selvää, ettei vain muutamien yrittäjien tuotteilla saada aikaan kunnon asiakasvirtoja.

Savonlinnan torilla on keskikesällä 70–80 kuukausikauppiasta. Keskikesällä pidetään satunnaisille torikauppiaille lisäksi varattuna kymmenkunta myyntipaikkaa.

Sirkka Makkonen tietää jo vuosikymmeniä kestäneen torikahvilayrittäjän kokemuksen perusteella, että Savonlinnan torilla vierailevan turistin on saatava syödäkseen muikut ja lörtsyjä.

— Kaikki turistit sanovat, että muikuilla ja lörtsyillä pitää päästä käymään, kun Savonlinnan torille on kerran tultu. Kyllä se näin vain menee, Makkonen vakuuttaa.

Savonlinnan torin sijaintia hän pitää jopa harvinaisena.

— Torialuetta ympäröivät vedet tuovat todella paljon viihtyisyyttä viettää torilla hyvä hetki, mukavassa seurassa.


— Esimerkiksi Pohjanmaalta kotoisin olevat matkailijat ja asiakkaat ovat jaksaneet tätä järven läheisyyttä ihmetellä kesä toisensa jälkeen, Makkonen kertoo.